При различни инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, а също при някои системни инфекциозни патологии може да се развие оток на гърлото при детето – патологична ексудация на течности в междуклетъчното пространство на лигавиците и на тъканите под лигавиците, предизвикана от тяхното възпаление.

Причини за оток на гърлото при детето

Отоларинголозите отбелязват, че това състояние при децата в сравнение с възрастните, възниква най-често поради характерните за децата морфологичните особености на фаринкса и ларинкса и техните лигавици, и по-точно по-малкият размер на самия фаринкса; продължаващото формиране на лимфен фаренгиален пръстен, на небните и фаренгиалните сливици в първите години от живота, което обяснява и натрупването на лимфоидна тъкан в гърлото.

Не толкова плътните структури на лигавицата и намиращата се под нея съединителна тъкан, развита капилярна мрежа и значителното количество серозни жлези в гърлото.

Най-разпространените причини за оток на гърлото при децата, имащи инфекциозно-възпалителна етиология са:

• Предизвикано от респираторни вируси възпаление на гърлото;
• Бактериално възпаление на ларинкса – ларингит;
• Остър ларинготрахеит или ларинготрахеобронхит;
• Фарингит и тонзилит – ангина или стрептококов тонзилофарингит;
• Аденоидит – възпаление на фаренгеалната сливица;
• Епиглотит – бактериално или гъбично възпаление разположено под корена на езика надгърлен хрущял и покриващите го лигавици.

Също причините за оток на гърлото при детето могат да бъдат свързани с алергия. В такъв случай алергичният оток е асфиксивния вариант на анафилатична реакция на въздействие на вещества алергени.

Симптоми на оток на гърлото при детето

Първите признаци се проявяват на фона на основни заболявания на вече развило се заболяване. При ОРВИ и грип това са повишена температура на тялото, неразположение, главоболие, кашлица, зачервяване и болка в гърлото.

Обикновено при тези инфекции симптомите на оток на гърлото при детето са изразени незначително, и катаралният оток преминава с напредване на оздравяването.

Лечение на оток на гърлото при деца

Родителите следва да знаят, че с оток на гърлото може да се справи само с лекар, затова обаждането на 112 е задължително. До идването на лекарите родителите трябва да окажат първа помощ.

А предприетото от лекарите лечение на отока на гърлото при дете с начален стадий на суб- или декомпресирана стеноза на фаринкса се заключава във въвеждането на кортикостероиди, спазмолитични средства и антихистаминни средства.

Лекарствата от групата на кортикостероидите – хормони от кората на надбъбречните жлези, притежават силни противоотечни, противовъзпалителни и антиалергенни свойства.

Те са практически незаменими при остри състояния и в противошоковата терапия.

Така се провежда бавна вътревенозна инфузия на преднизолон – на деца до 2-3 мг на телесно тегло, 1-14 години – по 1-2 мг на всеки килограм.

Препаратът се въвежда от 2 до 4 пъти на ден за около 2-3 дни. Най-разпространените странични ефекти на това лекарство са слабост и повишена сънливост.

Освен това преднизолонът и всички кортикостероиди предизвикват имунодепресивно действие, тоест понижават защитните сили на организма, и при остри вирусни и бактериални инфекции са противопоказни.

Затова при наличие на тежки инфекциозни заболявания могат да се използват само при продължение на специфичното лечение, тоест етиотропна терапия на заболяването, станало причина за отока.

Така че в случай на бактериална инфекция у детето задължително се прилагат антибиотици.

Аминофилинът се отнася към аденозиненергичните средства срещу астма – той отпуска гладката мускулатура на бронхите, способства за усилване на чистотата и силата на сърдечните съкращения.