Вагинален пръстен – аутсайдер в света на контрацептивите. Разговорите за предпазване от бременност често са съсредоточени около таблетките или вътрематочните контрацептиви.

Но вагиналният пръстен се отпуска под название Новаринг може да стане идеален вариант. Ето 4 важни факта за вагиналния пръстен.

Новаринг – това е гъвкав пластмасов пръстен, който се поставя във влагалището и освобождава хормони, за да предотврати непланирана бременност.

Новаринг използва естроген и прогестин. Много хора се боят от подобни устройства, макар и малко да се отличават от приема на комбинирани хормонални противозачатъчни таблетки. Единствената съществена разлика – това е може би формата.

Естрогенът потиска овулацията, затова яйчниците не отделят яйцеклетки за оплождане от сперматозоидите, а прогестинът сгъстява цервикалната слуз с цел забавяне на мъжките полови клетки.

Прогестинът също изтънява маточната лигавица, така че ако яйцеклетка все пак бъде оплодена, няма да може да получи хранителни вещества, които са необходими за нейния растеж.

Проведените изследвания показват, че при правилно използване Новарингът има 0.3% показател за неуспех. Това означава, че по-малко една жена от 100 забременява през първата година от използване на пръстена, ако се следват инструкциите за употреба на устройството.

При неправилно използване показателят нараства до 9 забременели жени от 100 през първата година употреба на устройството. По данни от изследванията, с противозачатъчните таблетки имат еднакви показатели за неуспех.

Още едно нещо, за което следва да се помни. Новаринг не предпазва от инфекции, предавани по полов път. При такъв риск е необходимо използване на бариерни методи за контрацепция като презервативи и т.нар. кофердами – орални презервативи.

1.Новаринг помага при обилна и болезнена менструация

Тези свойства на пръстена се дължат на прогестина. Този хормон намалява обема на ендометриума, менструацията престава да бъде обилна.

Освен това простагландините, които представляват подобни на хормони химически вещества, предизвикващи силните спазми по време на цикъл, се синтезират от маточната лигавица.

Затова нейното изтъняване може да доведе до намаляване на нивата на предизвикващи болка простагландини.

2.Размерът на вагиналния пръстен е подходящ за всички

Самият пръстен е гъвкав, защото може да се свие и да се разтегне, за да се впише във всяко влагалище. Разбира се, ако след естествено раждане е минало малко време, може и да не стане, но като цяло пръстенът става и за големи влагалища.

Лекарите твърдят, че изключително рядко се срещат жени, за които този метод за контрацепция не е подходящ.

3. Пръстенът се поставя и премахва по едно и също време на денонощието

За много жени това е по-удобно от таблетките. По време на седмицата за почивка от пръстена ще започне месечен цикъл, който всъщност е обикновено кръвотечение, предизвикано от липса на допълнителни хормони.

След края на тази седмица трябва да поставим новия пръстен в същия ден и време, че по-рано, дори и менструацията да не е приключила.

Фактът, че Новаринг предлага много от тези предимства, но без ежедневни задължения го прави привлекателен вариант за много жени.

Гинеколозите твърдят, че често жените отказват да пият противозачатъчни, заради сериозния ангажимент.

Трудно е да се следи постоянно времето и строго да се спазват противопоказанията. Пръстенът е много добра алтернатива.

4.Поставяне и изваждане на пръстена – без болки и неприятни усещания

Процесът е много бърз и лесен, ако жената се чувства комфортно и прави всичко съгласно инструкциите.