Хоанален полип представлява рядко срещащо се заболяване, при което в областта на носоглътката се формира доброкачествено образувание.

Този патологичен процес е с постепенно развитие и е показание за проведена хирургична интервенция. В преобладаващия брой случаи тази патология е с благоприятна прогноза.

Но понякога може да стане причина за хроничен хипертрофичен ринит, дисфункции на слуховата тръба, а също и загуба на обоняние.

Хоаналните полипи са слабо разпространени

Това заболяване се отнася към групата на полипозните риносинузити и съставлява около 7% от общия им брой.

Най-често това патологично състояние се открива във възрастовия диапазон от 15 до 35 години. Но понякога може да се развие и при съвсем малки деца.

Приблизително 30% от хората, прекарали това заболяване, впоследствие се сблъскват с различни усложнения. В 15% от случаите се нарушава слуховата функция.

Днес отговорът на въпроса защо се формират хоаниалните полипи, остава неясен. Повечето учени смятат, че най-значима роля в неговото възникване имат наследствената предразположеност и съществуващи проблеми от алергичен характер.

По-рядко патологичният процес се свързва с вродено нарушение на секреторната дейност на ендокринните жлези. Понякога се проследява взаимовръзката на тази патология с различни неврологични заболявания.

Разграничават се няколко фактора, които повишават вероятността от развитие на това заболяване. Първо – това са различни аномалии на структурата на носната кухина.

В случай че човек има деформирани или твърде тесни носни проходи, изкривена носна преграда или изменена лигавица, се намира в рисковата група.

Още един предразполагащ момент са честите респираторни заболявания, съпровождащи се с възпаление на лигавицата на носа.

Безконтролният прием на някои видове лекарствени препарати, например, кортикостероиди, понижаване на нивото на имунната защита – всичко това създава благоприятни условия за формиране на тази патология.

Хоаналият полип се образува от лигавицата, която покрива носната кухина или околоносните синуси. Най-често неговата поява се предшества от хронични или рецидивиращи възпалителни процеси.

Външно това образувание изглежда като продълговат израстък, който има удебеляване в своята долна част. С течение на времето то расте и води до все по-голямо нарушаване на преминаването на въздуха.

Симптоми при хоанален полип

При това заболяване симптомите нарастват постепенно. На първо време болният започва да се оплаква от затруднено носово дишане, предимно от едната страна. С течение на времето новообразуванието става все по-голямо, поради което клиничната картина се допълва от все нови проявления.

Характерни симптоми са усещане за сухота и дискомфорт в носната кухина, често кихане и намаляване на чувствителността към миризми. Пациентът обръща внимание на това, че е започнал да хърка силно.

От носа често се отделя съвсем малко количество слуз или слузесто-гнойна течност. Колкото по-голям е полипът, толкова по-лошо става носовото дишане.

С течение на времето времето болният престава напълно да диша. Освен това гласът придобива пресипнал характер.

С прогресирането на патологичния процес клиничната картина се допълва от симптоми като повишена слабост, често главоболие и пребледняване на кожата. Постепенно се нарушава слуховата функция.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагнозата се поставя въз основа на съпътстващите клинични проявления в съвкупност с допълнителни методи на изследване.

На болния се провежда риноскопия, мезофарингоскопия, рентгенография или компютърна томография. За откриване на слухови нарушения са показни отоскопия и аудиометрия.

Лечението на хоанален полип се провежда само с хирургична интервенция. Доброкачествените тъкани се изрязват, поради което се възстановява нормалната проходимост на носоглътката.