Много жени приемат противозачатъчни таблетки, не само с цел профилактика на нежелана бременност, но и за лечение на гинекологични проблеми.

При дамите на 45-50 години редовният прием на орални противозачатъчни прикрива симптомите на климакс. Топлите вълни и другите признаци могат да се приписват на естествените изменения в хормоналния фон.

Как противозачатъчните влияят на развитието на климакса

Влияние на симптомите

Климакс – това е естествен период в живота на всяка жена. Организмът вече не е способен да синтезира достатъчно количество хормони, отговорни за регулация на менструалния цикъл и за поддържане на бременност.

За жените се препоръчват няколко вида орални противозачатъчни – съдържащи един, а също и 2 хормона, последните се наричат комбинирани.

Приемът на таблетки пречи на организма да разпознава недостига на хормони, следователно, симптомите остават незабелязани своевременно.

Един от най-разпространените симптоми на наближаващия климакс е нередовният менструален цикъл, а при прием на орални противозачатъчни не може да се забележи. 

Някои изследвания показват, че жените, които приемат мини таблетки със синтетична форма на прогестерон, все пак е възможно да получат характерните за климакс симптоми:

 • Нарушения на регулацията на менструалния цикъл.
 • Топли вълни и др.

Как таблетките помагат за справяне със симптомите

Хормоните, които се съдържат в комбинираните противозачатъчни, регулират менструалния цикъл, като предотвратяват развитие на неприятни симптоми. Но следва да се помни, че много от тях се свързват с редица странични ефекти, сред тях са:

 • Промени в настроението.
 • Понижаване на сексуалното желание.
 • Изменения в апетита.
 • Обостряне на хронични заболявания и влошаване на състоянието.

Известно е, че тези симптоми са сходни с тези при климакс. При някои жени също е възможен нередовен менструален цикъл, поява на кървене между менструациите, дори на фона на прием на противозачатъчни хапчета.

Как да не пропуснем климакса

Понякога е трудно да се определи кога започват симптомите на климакс и кога възникват странични ефекти от прием на противозачатъчни. 

Изясняването на истинската причина е лесно – следва да се преустанови приема на хапчетата, което способства за възобновяване на естествения цикъл.

Понякога е необходимо време, за да се върне естественият хормонален фон към нормата и нищо няма да пречи на регулацията на менструалния цикъл.

Ако симптомите не отшумят при спиране на противозачатъчните, то най-вероятно това е признак за начало на климакс.

Ако пък отшумят, то най-вероятно са странични ефекти. При оценка на резултатите най-важното е времето, необходими са няколко месеца наблюдения, за да се направи правилен извод. 

Климакс, таблетки, бременност

Ако жената приема противозачатъчни таблетки, няма достоверен начин да се разпознаят симптомите на климакс. Цикълът остава редовен, тъй като се контролират приеманите таблетки, макар и да са възможни изключения.

Ако със спирането на таблетките състоянието се потвърди, това не означава, че бременност е невъзможна. В такъв случай е необходима допълнителна контрацепция. 

Методи и начини за предпазване от бременност в навечерието на климакс, е желателно да се съгласуват с акушер-гинеколог. Изхожда се от индивидуалните особености на жената, нейното здравословно състояние, сексуална активност и редица други фактори.

Какво може да се очаква от климакса

Климаксът се предшества от редица симптоми, най-важното е своевременно да се забележат и да се обърнем към личния лекар за изясняване на оплакванията. Първи признаци на климакса са:

 • Умора и нощно изпотяване, доста обилно.
 • Сънни разстройства и безсъние.
 • Топли вълни.
 • Повишена тревожност и депресивни състояния.
 • Понижаване на сексуалното желание, неприятни усещания при интимна близост.
 • Сухота на лигавиците.
 • Промяна на кожата и на косата.

Как да се избавим от неприятните симптоми

Климаксът е индивидуален – при едни симптомите са силно изразени и влияят на качеството на живота, при други са повече или по-малко незабележими.

За справяне с неприятните симптоми и за предотвратяване на нежеланите последствия е възможно да се приложи хормонална заместителна терапия.

Хормоналната заместителна терапия може да намали или да предотврати симптомите, свързани със синтеза на хормоните.

Това лечение не осигурява контрацепция, а само облекчава симптомите и предотвратява нежеланите последствия.