Менискусът при повечето хора се свързва с коленете и техните възможни травми – най-често спортни, които водят до нарушения на движенията на ставите и дори до пълна инвалидност.

Менискуси има не само в коленете. Този слой хрущялна тъкан, изпълняващ ролята на естествен амортисьор, присъства още в няколко стави.

Менискусите, които заобикалят най-голямата, коленната става на човешкото тяло, предвид силните и постоянни натоварвания, са лесно податливи на травми и най-често последните са един от най-актуалните въпроси за ортопеди-травматолози.

Какви травми на менискуса съществуват, винаги ли е нужна операция

Какво е това менискус и каква е неговата роля

Менискусът е хрущялна тъкан под формата на полумесец. Разположен е в мястото на съединяване на големия пищял и на бедрената кост.

Основната нейна функция е да играе ролята на амортисьор и стабилизация на една от най-активните ставите в опорно-двигателния ни апарат.

Разграничава се по-подвижен външен и по-малко подвижен вътрешен менискус. Външният се захранва с кръв от артериите на ставните капсули. А вътрешният няма собствено кръвоснабдяване и се захранва чрез циркулация на синовинална течност вътре в ставата.

Заради тези анатомични особености вътрешните менискуси са по-предразположени към травми, по-трудни са за лечение и възстановяването е по-бавно.

Начини за определяне на увреден менискус

Първото, което е необходимо да се направи при травма на коляното е рентген. Това помага за изключване на фрактури.

На рентгенова снимка състоянието на менискуса не се вижда, затова при липса на увредена костна тъкан лекарят може да назначи ултразвук. Но и този диагностичен метод е минимално информативен.

Най-добре с определяне на разкъсване на менискуса се справят ЯМР и ендоскопска артроскопия. В хода на последната при необходимост може да се извърши и самата операция.

Необходима ли е операция

Всяка операция е риск, и решението за хирургично лечение на уврежданията на менискуса съвсем не е лесно.

При липса на изразени болки и ограничения на подвижността на ставата често се отказва операция или се отлага за неопределен срок.

Следва да се отчита, че увреждането на менискуса това е началото на разрушителните процеси в ставите.

И с времето липсата на естествен амортисьор или недостатъчно изпълнение на неговите основни функции води до увреждане на коленната става, и по-точно до развитие на гонартроза.

Разкъсването на менискуса се отстранява само по хирургичен път. Това може да бъде или зашиване, или частично премахване.

Менисцектомия – пълно премахване е показно само при наличие на едновременно няколко участъка на разкъсване. Впоследствие те могат да доведат до разрушаване на самата става, или при сериозни стари травми.

Колкото по-рано бъде проведена операцията, толкова по-малко ще бъде увреждането на коленната става.

До неотдавна едва ли не единствен метод за лечение на травми на менискуса бе неговото пълно премахване. За тази цел се е извършвала екстирпация – операция, предполагаща максимална намеса в структурата на коленната става.

Още един вариант на хирургично лечение е обикновена или миниартротомия. При проведена обикновена артротомия чрез разрез 8-12 см се отваря кухината на ставата и нейната капсула. При миниартротомия дължината на разреза е 3-4 см.

Най-малко травматичен и най-ефективен метод на хирургично лечение на травма на менискуса е артроскопия.

Дори при менисцектомия, проведена по този метод, може да се стъпва на травмирания крак още в деня на операцията.

В хода на артроскопия лекарят правят 2 разреза от по 5-6 мм. Чрез един разрез в кухината на ставата се въвежда артроскоп, в чийто край има камера.

Продължителност на възстановяване и прогнози

Особеностите на рехабилитацията след хирургично лечение зависят от типа интервенция и от характера на самата травма.

При благоприятен изход на частичното премахване на менискуса трябва да се избягва натоварване на оперираното коляно. За тази цел не е задължително да се лежи, може да се ходи с патерици.

Връщането към нормалния живот е възможно след около 30-60 дни. Най-кратки са сроковете на възстановяване и минимален риск от усложнения при артроскопска операция.

Перспективи при лечение на травми на менискуса

Все по-голямо разпространения в медицинската практика в развитите държави набира частична замяна на увредените участъци на менискуса с изкуствени тъкани.

Иновационните методи на хирургично лечение позволяват напълно да се възстанови функцията на травмираните структури на ставата.