Жена в разцвета на силите си се обръща към психолог с оплакване за продължителна депресия. А на пръв поглед имала всичко, което би могла да иска една жена от живота – любим мъж, забележителни деца, добра работа.

И след дълги консултации се съгласява да направи ремонт. Какво било учудването на лекаря, когато разбрал, че причина за потиснатото състояние на пациентката му било – лилавите тапети.

Представете си какво влияние върху човека оказва цвета!

Човек опознава околния свят основно визуално, чрез цвета и формата на обектите. Именно психологията на цвета играе важна роля във всеки един детайл и най-вече в проектирането на интериора.

Но много от нас не се замислят за това и превръщат своето „царство“ в „заточение“.

Решението на този проблем е правилно подбраният интериор на жилището с отчитането на всички нюанси на психологиите на цвета.

Тоест всеки цвят предизвиква различни емоции, поради тази причина от няколко оттенъка може да се създаде хармоничен интериор.

Психолозите твърдят, че оттенъците на цветовата гама се делят на активни и пасивни. Първите оказват стимулиращ и ободряващ ефект.

Към тях се причисляват червените, оранжевите и всички „кисели“ цветове. Спалнята в червени тонове ще предизвиква сексуално желание и агресия.

Тоест в интериора такива цветове трябва да бъдат акценти. Например, картина или абажур с червен цвят. Пасивните оттенъци, напротив, отпускат нервната система и понижават напрежението.

Но ако бежовите, небесните, светлозелените оттенъци облекчават стреса, то виолетовите и лилавите могат да предизвикат депресия, а бордото, кафявият и блатният – между кафяво и зелено, цвят потискат. Освен това цветовете могат да повлияят на функционирането на вътрешните органи.

Подбор на цветовата гама за спалнята

Бял цвят – разкош и същевременно хладина, тъй като се асоциира със зимата. Ако прозорците ви гледат на изток, то белият цвят ще бъде облян от слънчева светлина.

Също благодарение на белия цвят стаята изглежда по-голяма.
От гледна точка на емоциите преобладаването на белия цвят в интериора на спалнята може да предизвика печал или униние, които обикновено възникват у човека, намиращ се измежду бели болнични стени.

Същевременно бял цвят могат да изберат чисти по душа хора, показващи тази добродетел чрез предметите на интериора.
Комбинирайте цветовете – например в бяла стая в акцент могат да се превърнат оранжеви възглавници за диван или необичаен мебел в стил поп-арт.

Розов цвят отлично подхожда на детска спалня, а също и указва наивност и беззащитност на възрастен човек, който психологически се бои да изпусне детето в себе си.

Този цвят не трябва да преобладава, за да не дразни и уморява. Разнообразете го с предмети с небесен или син оттенък – възглавници, щори.

Зеленият и светлосиният цвят добре освежават спалнята. Може да се комбинират с бял, топъл, жълт и златен.

Зеленият цвят успокоява, повишава работоспособността, развива характера и интереса на детето към знания и покоряване на околния свят.

Но с него трябва да се внимава при по-флегматични хора, тъй като ще ги направи по-нерешителни и затова не трябва да се прекалява при боядисване на стените.

Небесносиният понижава активността и снема емоционалното напрежение, предизвиква усещане за прохлада, понижава кръвното налягане. Отпуска и успокоява психиката на детето.

Кафяв – цветът на интелекта, спокоен цвят. Кафявата спалня дарява пълноценен отдих и дълбок сън. Ако той е основен, то тогава избирайте мебел и текстил в бял или бежов цвят. Но тъмните тонове на кафявото предизвикват у човек мрачни мисли.