Днес съществуват множество фактори, предизвикващи безплодие при мъжете. Една от най-разпространените причини за проблеми при зачеването е олигоспермията.

С този термин се обозначава състоянието, при което се наблюдава понижаване концентрацията на сперматозоидите в еякулата.

Олигоспермия всъщност в превод означава намаляване на сперматозоидите. Смята се, че мъжът е фертилен при концентрации 40-50 милиона полови клетки на 1 милилитър сперма.

Ако пък количеството на подвижните сперматозоиди спадне под 20 милиона, то това е признак на сериозна патология.

Важно е да се знае, че мъжът често не знае за нарушенията във функцията на своята репродуктивна система. Задължително изследване на двамата партньори е необходимо да се проведе в случай на невъзможност за зачеване в продължение на 1 година.

Традиционно източниците на олигоспермия са психологически и физически фактори. Най-често нарушението на функцията на репродуктивната система е вследствие на:

• Излагане на стресови ситуации, вълнения, емоционални натоварвания;
• Въздействие на организма на външни патогенни фактори – радиация, токсични вещества, наркотици;
• Получени физически увреждания на половите органи;
• Тютюнопушене;
• Неправилно, небалансирано хранене – гладуване, диети, преяждане;
• Наличие на възпаления, предизвикани от бактериални инфекции или венерически заболявания;

Също качеството на спермата се понижава в резултат на носенето на тясно бельо, наднормено тегло, алкохолна зависимост, недоимък на витамини. Сексуална нередовност – дълго въздържание или чест секс, също създава проблеми със здравето.

Най-ефективният начин за установяване на причината е да се направи спермограма. За тази цел е необходимо мъжът да си запише час при специалист по андрология или да посети специализиран център по репродуктология.

Тестът ще покаже точният брой и жизнеспособността на активните сперматозоиди в еякулата.

За потвърждаване на първоначалната диагноза се препоръчва да се направят изследвания на нивата на половите хормони, да се премине ултразвуково изследване на органите на малкия таз, в краен случай се прави биопсия на тестиса.

Всички тези изследвания спомагат за диференциацията на заболявания като гонорея и хламидиоза.

Важно е да се има предвид, че мъжът може да зачене дете и при явна олигоспермия. Това е възможно, ако сперматозоидите са запазили известна активност.

Но за увеличаването на шансовете за бащинство е по-добре да се започне лечение.

Изборът на методи за борба със заболяването зависи от първоизточника на патологията. Най-често представителите на силния пол се съгласяват на консервативно медикаментозно лечение.

Фармакотерапията се състои в прием на препарати, блокиращи преобразуването на тестостерона в естроген, като по този начин нивата на основния мъжки полов хормон се покачват.

Неотменно условие за подобряване на качеството на спермата е строгото съблюдаване на правилата за здравословен начин на живот.

В менюто на мъжа трябва да присъстват ядки, морски дарове, месо, бобови. Нямат да бъдат излишни плодовете и зеленчуците, богати на витамини и антиоксиданти – домати, авокадо, банани, броколи.

Необходимо е вредните навици да бъдат преодолени напълно, много движение и предпазване от вълнения и стрес.

Ако традиционното лечение не помогне, то следва да се помисли и за хирургични методи за въздействие върху източника на патологията.

При липса на противопоказания провежда вазоепидидимоанастомоза. Тази процедура позволява бързо възстановяване на проходимостта семенните каналчета, и в бъдеще е напълно реалистично зачеването по естествен път.

Каквото и да е диагнозата мъжът не трябва да се отчайва. Достатъчна оплодителна способност може да се постигне по много начини, като има предвид напредналата медицина.