Менюто се получава разнообразно и вкусно. Испански диетолог и председателят на испанската асоциация по пулмология посочиха храните, които помагат за защита на белите дробове от коронавируса.

Белите дробове се нуждаят от повече белтъчини при COVID-19

Според диетолога, за укрепване на дихателната система помагат яйца, кафяв ориз, риба и орехи.

Председателят на асоциацията по пулмология заявява, че при влошаване на състоянието на белите дробове потребността на организма от белтъчини нараства.

И по-точно от яйца, които съдържат мастноразтворими витамини, сред които витамин А, а също и качествени белтъчини.

Освен това благоприятно на състоянието на белите дробове се отразяват доматите, пълномаслените млечни продукти и водата. Доматите са добър източник на витамин С, който може да предотврати проблеми с дишането като антиоксидант.

Според испанския пулмолог последствията на повечето случаи на засягане на белите дробове, заради вируса могат да се сведат до минимум, ако се придържаме към правилата за здравословен начин на живот.

Освен правилно хранене е необходимо спазване и на режим на сън и да се практикуват физически натоварвания, подчертава той.

Защо храненето по време на пандемия е от изключителна важност

На двамата испански специалисти можем да се доверим, особено на втория, който е председател на асоциация по пулмология.

Храненето по време на пандемия е от изключителна важност, макар и в тази ситуация фокусът да беше основно върху откриването на потенциално лекарство и създаването на ваксина.

Когато организмът е силен, сблъсъкът с вируса може и да не доведе до заразяване, стига, разбира се, излагането да не е на твърде много вирусни частици.

Прекарването на достатъчно време на открито, и умереното излагане на слънце в комбинация с подходящите храни, могат да ни подготвят добре при евентуален сблъсък.

Разбира се, това не е гарантирано, тъй като медиите разпространиха информация за здрави и силни мъже, при които състоянието до такава степен се е влошило, че са по поставени на апаратно дишане.

Много зависи и от организма как ще реагира на проникването на вируса, понякога ако е много силен, реакцията може да е прекалено силна, което да доведе до усложнения.