Термин „коксит” се използва за обозначаване на възпалително увреждане на тазобедрената става. Това е доста разпространена диагноза, която може да се предизвиква от различни фактори.

Но реактивният коксит е една от най-коварните и непредсказуеми форми на това заболяване. Развива често при деца и възрастни скоро след пълно оздравяване от различни заболявания.

Какво е това реактивен коксит?

По своята същност е артрит на тазобедрената става. Но това заболяване има редица особености, отличаващи го от прочие възпалителни процеси в ставите, което се обяснява с морфологични характеристики.

Тазобедрените стави са най-големите в човешкото тяло, а са разположени доста дълбоко в меките тъкани.

При реактивна форма на болестта възпалителният процес се предизвиква от неотдавна прекарано инфекциозно заболяване извън ставите.

Но този коксит по никакъв начин не е свързан с пътешествието на възбудителите из организма и попадането им в синовилната течност или в тъканта на ставата.

Механизмът на възникване на възпалителния процес е свързан с автоимунни реакции на организма.

Имунитетът бърка антигените със ставата и патогенните микроорганизми и започва да атакува възбудителите, но и самите стави. В резултат се развива асептично възпаление – реактивен коксит.

Най-често причината за развитие е:

  • Хламидийна инфекция;
  • Чревни заболявания;
  • Прочие инфекции, предизвикани от най-различни микроорганизми;

Рискът от развитие на това усложнение, според лекарите, пряко зависи от наличието у пациента на определена предразположеност към хипереакция на имунитета към бактериални агенти, циркулиращи в кръвта.

Има данни, че склонност към реактивни възпаления на ставите е свързана с наследственост и по-точно, с наличието в генотипа на определен ген.

Симптоми на реактивно възпаление на ставата

Проявленията на реактивен коксит стават явни след 1-4 седмици след прекарано инфекциозно заболяване.

Неразположението може да започне внезапно, така например, децата често се будят посред нощ с оплаквания за болки в ставата или на сутринта не могат да станат на крака.

Родителите често възприемат вялостта, сънливостта и субфебрилната температура като последствие от наскоро прекараното заболяване, а болката в ставите – как такава в мускулите.

Всъщност към оплакванията на децата трябва да се отнасяме изключително внимателно, за да не изпуснем времето за обръщане към лекар.

Сред типичните симптоми на реактивен коксит могат да се посочат:

  • Остро начало на заболяването, възможна е треска и изразена слабост;
  • Несиметричност на уврежданията. Най-често се възпалява едната става, но понякога е възможно и увреждането на няколко;
  • Изразена болезненост, която се разпространява към областта на слабините и на коленете;

Често реактивният процес засяга не само ставите, но и другите органи. Възможно е възпаление на следните органи:

  • Очи – проявява се с конюнктивит – развитие на зачервяване, парене, сълзене. Това възпаление обикновено краткотрайно и със слабо изразена симптоматика;
  • Пикочни пътища – болезненост при уриниране, възможно развитие на цистит;

В зряла възраст развитието на реактивното възпаление на ставите често се допълва от изменения на кожата – поява на мехурчета по дланите и стъпалата.

Лечение на реактивен коксит

При подозрение за развитие на възпаление на тазобедрената става е по-добре да не се отлага и да се търси лекарска помощ.

Обикновено пациентите с реактивен коксит се хоспитализират, тъй като развитието му може да е свързано с много инфекции.

Терапията е насочена към борба с възбудителите, неутрализация на възпалителния процес или достигане на постоянна ремисия.

Обикновено е показно обездвижване на стават, лечение с антибиотици, инжекции на хормони и имуносупресори.