Какво представлява цистит

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур. Бактериите Ешерихия коли се закрепват за лигавицата на пикочния мехур посредством на нишки, наречени пили.

Това възпаление обикновено се получава, когато уретрата и пикочния мехур, които обикновено са стерилни се заразят с бактерии, като това причинява тяхното възпаление.

Циститът доста разпространена инфекция на долните пикочни пътища, която може да засегне всеки. Тя се появява по-често при жените, отколкото при мъжете.

Приблизително 80% от всички инфекции на пикочните пътища се причиняват от бактерията Escherichiacoli. Тези бактерии са част от нормалната чревна флора.

Въпреки това техните вирусни щамове могат да проникнат в пикочния мехур през уретрата и да причинят инфекции на пикочните пътища.

Какви са симптомите

Основните симптоми на цистит са сходни за жени, мъже и деца, но при деца е важно да се отбележи, че те може да не бъдат в състояние да изразят болката или дискомфорта по ясен начин.

Родителите трябва да бъдат внимателни и да обърнат внимание на промени в поведението на детето или неговите реакции по време на уринацията.

Сред основните симптоми на цистит са следните:

Следи от кръв в урината

Това е един от най-разпознаваемите симптоми на цистит. Урината може да бъде разцветена или да съдържа малки количества кръвени следи, което обикновено се дължи на възпалението на уретрата или мехурчето.

Тъмна или мътна урина

Запалението в уретрата и мехурчето може да доведе до промяна в цвета на урината, като я направи по-тъмна или мътна. Това е резултат от присъствието на бактерии, белтъчини и белни клетки в уриналната система.

Урината има силна миризма

Често инфекцията променя аромата на урината, като я прави по-неприятна и силно ухаеща. Това може да бъде забелязано от засегнатите лица или техните близки.

Болка точно под срамната кост

Един от най-традиционните симптоми на цистит е усещане за болка или дискомфорт точно под срамната кост, която може да бъде лека до умерена или дори интензивна, в зависимост от степента на запалението.

Болки в долната част на гърба

При запаление на уретрата и мехурчето болката може да се излее и в областта на долната част на гърба, което може да предизвика допълнителни неудобства.

Често уриниране

Човекът с цистит обикновено изпитва чести позиви за уриниране през деня и нощта. Въпреки това, когато отиде в банята, той може да отдели само малко количество урина поради възпалението на мехурчето, което го прави по-раздразнен и чувствителен.

Парене при уриниране

Един от най-неудобните симптоми е чувството на парене или жгане при уриниране. Това може да бъде много болезнено и да причини дискомфорт на засегнатата личност.

При децата, освен горепосочените симптоми, може да се наблюдава и повръщане, обща отпадналост и необичайни промени във възприемането на околната среда.

Те често се чувстват неразположени и възможно е да имат трудности при хранене или игра. Родителите трябва да обърнат внимание на подобни признаци и незабавно да потърсят медицинска помощ за своите деца.

Други заболявания и състояния могат да имат същите симптоми като на цистит:

 • Уретрит;
 • Уретрален синдром;
 • Някои бактериални инфекции;
 • Простатит (възпаление на простатната жлеза);
 • Гонорея;
 • Хламидии;
 • Кандидоза(млечница).

Лечение

В мнозинството от случаите лекият цистит ще премине за няколко дни. Ако продължава повече от 4 дни, е необходимо да се консултирате с личния си лекар.

Понякога кратък обикновено 3-курс на лечение с антибиотици. Повечето болни получават подобрение още на първия ден от лечението.

Ако симптомите не започнат да отшумяват след приема на антибиотици, болният трябва отново да се върне при лекаря.

Възрастните хора, които са с отслабен имунитет, като например при диабет, съществува по-висок риск от разпространение на инфекцията към бъбреците, както и други усложнения.

Уязвимите хора трябва да се лекуват своевременно.

Лечение на цистит у дома

Обезболяващите като ибупрофен и парацетамол, които ще облекчат дискомфорта и болките.

Пийте много течности. Това ще спомогне за отмиването на бактериите от пикочните пътища.

Не консумирайте алкохол, когато долните ви пикочни пътища са възпалени.

Приемът на натриевият цитрат или калиев цитрат на сашета или на прах, спомага за подобряване на състоянието.

Пийте сок от червени боровинки. Доказано е, че е полезен за уринарния тракт. Ако пиете всеки ден сок от червени боровинки, ще намалите вероятността от нова инфекция на пикочните пътища.

Сокът от червени боровинки съдържа кондензирани танини – дъбилни вещества, Д-Маноза – монозахарид и проантоцианидини.

Тене позволяват на бактерията Escherichiacoli да се прикрепи към повърхността на лигавицата на пикочния мехур, което спомага за изхвърляне на бактериите от пикочните пътища.

Въздържайте се от секс при инфекция на долните пикочни пътища.

Превенция

 1. Поддържайте добра хигиена след секс, особено жените. Използвайте неутрални и непарфюмирани сапуни за зоната около гениталиите.
 2. Когато уринирате се уверете, че сте изпразнили напълно пикочния си мехур.
 3. Ако получите позив за уриниране, отидете веднага до тоалетната, не го отлагайте.
 4. Избягвайте да носите тясно бельо и тесни панталони.
 5. Носете памучно бельо.
 6. Бършете се отпред назад при уриниране.
 7. Когато правите секс преди проникване се уверете, че половият орган е добре смазан, ако е необходимо използвайте лубрикант или вазелин.