Хормоните играят жизнено важна роля в състоянието на организма и вземат активно участие във всички негови процеси. Синхронизираната работа на ендокринната система благотворно се отразява на състоянието на целия организъм.

Веднага щом се нарушат нивата на хормоните, започват различни проблеми със здравето. Според статистиката, хормоналният дисбаланс най-често се среща както при мъже, така и при жени.

Хилядолетия назад последователите на Аюрведа са се научили да се справят с този проблем. Какви са техните тайни?

Босилек

Аюрведа признава босилека за един от най-главните и уважаваните индийски растения след лотоса. Отглеждането му е много лесно по нашите географски ширини, дори и на перваза у дома.

Лекарствата на неговата основа се отнасят към адаптогените – препарати, способни да повишават съпротивляемостта на организма към различни вредни въздействия.

Положително босилекът въздейства и на хормоните. Помага за понижаване и стабилизиране на нивата на кортозола за стимулиране на щитовидната функция, на панкреаса и на яйчниците.

Освен това веществата, съдържащи се в босилека, повишават настроението и умствените способности. Положително босилекът въздейства и на хормоните.

Помага за понижаване и стабилизиране на нивата на холестерола, за стимулация на щитовидната функция, на панкреаса и на яйчниците.

Освен това веществата, съдържащи се в босилека, повишават настроението и умствените способности. За това няколко месеца в годината е полезно всеки ден да изяждаме по няколко пресни листа от растенията.

Като алтернатива могат да се сварят няколко листа в една чаша вряла вода за няколко минути и да се пие по 3 пъти дневно. Най-лесно се използва тази подправка в ястията.

Контрол на нивата на хормоните със сминдух

В основата на това растение, което препоръчва аюрведа, има много фитоестроген. Помага за стабилизиране на нивата на естрогена в организма, увеличава лактацията и подобрява метаболизма на глюкоза, което е особено важно за диабетици и хората, които страдат от затлъстяване.

За тази цел е необходима 1 чаена лъжичка семена от сминдух, да се залеят с 250 мл вряла вода и да се оставят да престоят около 15 минути.

Прецедената отвара се пие 3 пъти дневно за около месец. По-приятен вкус на напитката може да се постигне с добавяне на лимонов сок и мед. Семената могат да се подправят с обикновени ястия.

Ашваганда – древна тайна на Аюрведа

Това растение най-често се нарича индийски женшен. Древната практика на Аюрведа познава множество рецепти за лечение и профилактика на различни заболявания.

И по-точно, билката е известна със своето свойство да увеличава енергията, умората и раздразнителността. Благоприятно въздейства и на хормоните, тъй като се отнася към адаптогените и понижава нивата на кортизола.

Експертите отбелязват, че приемът на препарати на основата на индийски женшен стимулира производството на дехидроепиандростерон и тестостерон.

Това помага за подобряване на функцията на щитовидната жлеза. Съгласно Аюрведа, за положителен резултат в продължение на 3 месеца трябва да се приемат по 300 мг ашваганда по 2 пъти дневно. Но преди началото на курса консултацията с лекар е задължителна.

Азиатски женшен против хормонален дисбаланс

Азиатски женшен, или корейски червен женшен, е известен със своите свойства положително да влияе на хормоните на надбъбречните жлези, при дисбаланс на които се развиват стресови и тревожни състояния.

Растението също се отнася към адаптогените и средствата, помагащи за смекчаване на симптомите на менопауза. Използва се увеличаване на мъжката сила и за образуване на семенна течност.