Антитромбоцитните препарати са ефективни за предотвратяване на тромбоза, а това означава против инфаркт, инсулт, тромбофлебит и други опасни състояния.

Но е невъзможно просто да си затворим очите за такъв подобен сериозен страничен ефект, като повишеният риск от кръвотечения.

До сега науката не е била в състояние да преодолее този недостатък на антиагрегантите, но може би времето вече е дошло.

Предпазва от опасни тромбози, но без риск от кръвотечения

Специалисти от националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция и компанията Acticor-Biotech разработиха ново съединение на основата на антитела, което потиска слепването на тромбоцити в кръвта чрез насочването им към белтъка гликопротеин VI, открит в тромбоцитите.

Този белтък е ключов в процеса на образуване на тромб, но играе роля в регулацията на кръвообращението.

Тази особеност прави белтъка GPVI идеална мишена за лекарственото средство, потискащо образуването на съсиреци, без повишен риск от кръвотечения.

В изследването на новия препарат вземат участие 36 здрави доброволци – 23 жени и 13 мъже на възраст от 22 до 65 години, разделени на 6 групи от по 6 човека.

Във всяка група участниците получавали венозни инфузии с различни дози на препарата – в диапазона от 62,5 мг до 2000 мг.

Препаратът добре се понасял във всички дози без сериозни странични ефекти. Важно е, че съединението на практика не увеличило времето на кървене при нараняване.

Това непосредствено оказва влияние на риска от развитие на опасни кръвотечения.

Бързо действие без сериозни странични ефекти

Също е било установено, че степента и продължителността на терапевтичния ефект зависят от дозите, като се достига максимум 2000 мг.

Най-разпространените странични ефекти са главоболие от лека до умерена степен и дискомфорт в главата, които бързо изчезват от само себе си.

Учените са доволни от резултатите, тъй като успяха да докажат, че съединението кандидат лекарство добре се понася в тези дози, двойно превишаващи тези, които са предназначени за предполагаемото лечение, и всичко това без признаци на повишен риск от кръвотечения.

Друго обнадеждаващо откритие е фактът, че действието на препарата върху тромбоцитите е бързо и обратимо в рамките на 24 часа. Сега се планира разработване на препарата под формата на таблетки.