Сред заболяванията на отделителната система рядко се среща полипоза на жлъчния мехур. В 90% от случаите полип се открива по време на профилактично ултразвуково изследване.

Според данни от статистиката, това заболяване е разпространено сред 1-10% от хората у нас.

При жените болестта се среща няколко пъти по-често, отколкото при мъжете.

Страда предимно населението на възраст от 30 до 45 години, при деца полипозните образувания се откриват много рядко. Опасността от това заболяване се състои в злокачественото израждане на полипите.

Какво представлява полипът и защо възниква

Полипът е патологично образувание с доброкачествена природа – псевдотумор, който се формира от епитела на жлъчния мехур. Различават се както единични, така и множествени образувания. В зависимост от особеностите на структурата се разграничават:

  • Истински полипи – те представляват аденоми, сформирани от жлезистия епител, или папиломи.
  • Възпалителните псевдополипи възникват при разрастване на епителния слой на жлъчния мехур.
  • Полипите от холестерол – това са отлагания на холестерол под лигавицата на органа.

Смята се, че полипите на жлъчния мехур възникват под въздействието на много фактори. При някои болни заболяването е с генетичен произход. Гастроентеролозите разглеждат 3 групи причини, които способстват за образуване на полипи:

  • Наследствена предразположеност – смята се, че при тези пациенти, чиито родители са с предразположение към заболявания на отделителната система, се увеличава риска от развитие на полипоза. Също важен принос е възможно да имат вътреутробни генетични мутации.
  • Заболявания на отделителната система – полипът може да възникне на фона на протичащ в слабо изразена форма холецистит със застой на жлъчка. Също на развитието на заболяването влияние оказват холангити или дискинезия на жлъчните пътища.
  • Нарушения на метаболизма – разстройства на метаболитния обмен водят до повишаване на нивата на холестерол, в резултат на което може да се образува полип от холестерол. В този случай фактори могат да бъдат неправилно хранене или захарен диабет.

Полипи в жлъчния мехур – симптоми

В продължение на много години полипите в жлъчния мехур обикновено не се проявяват по никакъв начин. Понякога след ядене или злоупотреба с алкохолни напитки може да се почувства тежест в дясното подребрие, но обикновено на това не се отдава значение.

Основните симптоми възникват, след като полипът достигне достатъчни размери, за да затруднява функционирането на жлъчния мехур. Сред тях се разграничават:

  • Храносмилателни разстройства – до 70% от хората се оплакват от периодично възникващо гадене и повръщане, след което остава вкус на жлъчка в устата. По-рядко при болните възниква болка в дясното подребрие, киселини и намаляване на апетита.
  • Болков синдром – болката възниква след хранене, физически натоварвания, злоупотреба с алкохол, стрес или травми. Болезнените усещания са с притискащ характер, трудно се облекчават с аналгетици.
  • Общ анемичен синдром – на фона на недостиг на желязо, заради повръщане и намаляване на апетита, у болния се развива анемия. Това се проявява с постоянна слабост, вялост и сънливост. Болните се оплакват от прималяване и постоянна липса на сили.

Най-голяма опасност за човешкото здраве представляват усложненията на полипоза на жлъчния мехур.

Запушването на протоците способства за нарушаване на нормалното отделяне на жлъчка.

Така се създават условия за присъединяване на бактериална инфекция.

В този случай лечението на полипи изисква антибактериална терапия. Повишеното налягане в общия жлъчен проток води до връщане на жлъчка към панкреаса. Така се увеличава риска от развитие на хроничен панкреатит.

Лечение на полипи на жлъчката с различни методи

Консервативно лечение се провежда само когато са с малки размери – в този случай хирургична интервенция не е показна. Обикновено на болните се препоръчва да спазват диета и редовно да приемат спазмолитици за намаляване на болковия синдром.

При полипи от холестерол се назначават препарати, които стимулират отделянето на жлъчка и способстват за подобряване на техния състав, като се разтварят конгломератите от холестерол.

Истинските полипи се лекуват само с операция. При относително малки образувания е показно провеждане на лапароскопска холецистектомия – след нея човек се възстановява за 7-10 дни.