Учените са крачка от създаването на универсално лекарство срещу алергия.

Дали е сенна хрема, хранителна алергия или астмата, която ви тормози, не може да се отрече, че имунната ни система може да се превърне в истинско наказание, когато не функционира правилно.

Ето защо е толкова изненадващо, когато излизат съобщения, че учените са на крачка да разработят метод, който поне на теория да сложи край на всички алергии, като накара имунната ни системи да „признае“ всички безобидни вещества, които се съдържат във фъстъците или в полените, като приятел, а не като враг.

Вероятно си мислите, че е прекалено хубаво, за да е истина. Учените на практика от десетилетия се опитват да намерят начин да повлияят по някакъв начин на бурната реакция на имунната система при влизането в контакт с безобидни вещества, които се съдържат, например в котешките косми и цветния прашец, но засега без успех.

Но в този случай подходът на учените е различен. Вместо да се опитват да повлияят на имунната система, учените използвали наночастици за „Троянски кон“, които вкарват алергените директно във вътрешната среда на организма, излагайки ги директно на имунната система и така се възприемат като напълно безвредни, и не се развива реакция на свръхчувствителност.

Експериментите обаче са провеждани с мишки, което означава, че методът все още е далеч от момента, в който ще бъде годен да бъде приложен върху хора.

Но клиничните изпитвания на същия метод на десенсибилизация напредват по отношение на лечението на автоимунни заболявания, и до този момент показват обещаващи резултати. Следва да се отбележи, че автоимунните заболявания и алергичните реакции имат много сходен механизъм на развитие.

Според ръководителят на изследването от Северозападния университет на Чикаго този метод може да осигури универсално лечение. В зависимост от това каква алергия трябва да се излекува завинаги на наночастиците може да се постави цветен прашец или фъстъчен протеин.

Методиката, която все още е на теория, представлява нов, ефективен и безопасен начин за лечение в дългосрочен план, добавя още той, като е възможно да осигури и пълно излекуване на хора с животозастрашаващи дихателни и хранителни алергии.

А така може да стане ненужно постоянно да се приемат лекарства за потискане на симптомите на дихателни алергии.

Имунната система, макар и да не е обособена като отделен орган, е изключително важна част от цялостната система на човешкия организъм, тъй като осигурява справянето с множество щамове на бактерии и вируси, като осигурява защита на микрониво от чужди вещества и агенти, които биха могли да застрашат съществуването на определени тъкани и органи или на целия организъм.

Но понякога, поради причини, които не са напълно ясни на науката, имунната система разпознава определени вещества, които са всъщност безобидни, като представляващи заплаха за организма – било това яйца или кучешки или животински косми.

Това принуждава имунната система да образува антитела срещу тези алергени, което предизвиква възпаление, секреция от носа, и всички останали неприятни, а за някои хора, и ужасни симптоми, които са характерни за развитието на алергичните реакции.

За да се справят с тази анормална реакция на безобидни чужди тела, учените създадоха разтворими наночастици от полимер, одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата, като ги напълнили с яйчен протеин, преди да ги инжектират в мишки, алергични към яйца.

Обикновено мишките биха развили астматичен пристъп, но тъй като яйчният протеин е вътре в наночастиците, не се проявяват характерните симптоми.