В периода на климакс в женския организъм протичат сериозни промени, които могат да повлияят на общото състояние, като се предизвикат редица неприятни симптоми, включително и в интимната зона.

Добрите новини са, че с това можем да се справим и съвсем не е задължително да се отказваме от интимната близост.

Причините за това са най-малко 4

1.Интимността подобрява настроението и как се чувстваме

Интимната близост и оргазмът благоприятно влияят на настроението, помагат ни да се избавим от стреса и дори притежават обезболяващ ефект. Това е също така и отлично физическо натоварване, профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Защо тогава с възрастта, особено в периода след менопауза, в живота на жените сексът става все по-малко? Причините могат да се разделят на две групи:

Психологически

Изменения от напредването на възрастта могат да влияят на самооценката на жената. Възможно е да ѝ се струва, че вече не е толкова красива и привлекателна. Но мъжете виждат през съвсем други очи и обичат една жена като цяло, а не заради стегнат корем или чело без бръчки.

Във всяка възраст, особено в период на хормонални промени, е много важно здравето да се поддържа и да се грижим правилно за себе си. Това може да стане с помощта на психолог или заедно с половинката.

Не трябва да се страхуваме да се обръщаме за помощ, тъй като това ще ни помогне да се чувстваме по-добре.

Физиологични

Понижаването на нивата на хормоните оказва въздействие на целия организъм, в който се извършва пълна промяна. Това може да се съпровожда с доста неприятни усещания – вълни, слабост, понижаване на настроението, безсъние и други, и тези усещания могат да възникнат в интимната зона. Но с тях може да се справим, и преминаваме към втората причина.

2.Не е нужно да търпим неприятните усещания

В период на климакс в интимната зона е възможно да се появи сухота и дискомфорт, а също и да се проявяват болезнени усещания по време на половия акт.

Тези симптоми не трябва да се търпят,  а следва незабавно да си запишем час при гинеколога, който ни наблюдава от поне няколко години. Добрият специалист ще положи максимални усилия, за да помогне за разрешаване на проблема и да ни върне комфортният и безболезнен пълноценен секс.

В резултат на прегледите и назначените изследвания гинекологът може да назначи подходящо лечение, което във всеки конкретен случай е индивидуално.

Сега съществуват множество средства, които помагат за справяне с климактеричните проявления. Например, предлагат се препарати за локално приложение със съдържание на естрогени те са под формата на свещи или крем, който помага за попълване на недостига на женски полови хормони.

Средството е в контакт само с интимната зона, затова действа локално и не оказва системно въздействие на организма.

Тези препарати способстват за нормализиране на честотата на уриниране и възстановяване на нормалната микрофлора, като се повишават защитните сили на епителните клетки на уринарния тракт към инфекции и възпаление.

Така се понижава болезнеността при полов акт и усещане за сухота и дискомфорт във влагалището.

3.Сексуалният живот с годините става по-интересен

И двамата партньори са с голям опит, жената знае какво ѝ харесва, и как да го каже на мъжа. Това са прекрасни новини за нови експерименти, които помагат за поддържане и увеличаване на сексуалното влечение между партньорите.

Развивайте своя приключенски дух и превръщайте еротичните си желания в действителност. Отидете за уикенда на хубаво място, опитайте нови пози, изберете играчка или лубрикант с необичаен аромат – измислете нещо, което преди не сте опитвали.

4.Интимността поддържа хармонията във връзката

Експериментите и интимната близост – това не е само весело и приятно, но и гаранция за стабилни отношения. И не се страхувайте да бъдете откровени – според италианско изследване само 30% от запитаните жени на възраст от 45 години нагоре са били готови да споделят със своя партньор неприятните си усещания по време на полов акт.

Същевременно 80% от запитаните мъже са били готови да изслушат и да помогнат на своята половинка за разрешаване на неприятните въпроси.

Разкажете на половинката какво не ви харесва и това ще ви помогне отново да изпитвате невероятно желание за интимна близост и върховна наслада.