Изписване от родилния дом, първи рожден ден, да, просто всяка среща с роднините – това е повод от сърце да се разцелува най-малкия член на семейството. Да, несъмнено, тактилният контакт е много важен за детето.

Това е, което позволява на детето да се чувства защитено, необходимо и най-любимо. Лекарите обаче не са съгласни, че подобни проявления на любов и нежност са еднозначно безопасни за децата.

Възможно ли е чрез целувка да заразим скъпата ни рожба с едно или друго заболяване

Допустимо ли е да целуват децата по устата – мнение на педиатър

Ръцете, лицето, устата на малките деца са особено възприемчиви за една или друга инфекция. По контактно-битов път в домашни условия е възможно заразяване със салмонелоза, херпес, дизентерия, разпространение на инфекция, която води до развитие на стоматит в устната кухина.

Заради високият риск от разпространение на инфекция повечето от педиатрите не препоръчват целуването на малки деца по открити участъци на тялото, където е разположена лигавица.

Целувайте детето не по устните, а по шията, например.

Особено нежелани са целувки от хора, които са в остра фаза на заболяване, с висока температура, без външни проявление на болестта – не кихат и не кашлят, но с гъбично/бактериален стоматит или с херпес на устните.

Ако детето е целувано от някого и родителите забележат нещо нередно, могат да обработят лигавицата и кожата с антисептик, с воден разтвор от сода бикарбонат.

Ако няма нарушения на целостта на кожата, например, драскотини, то тези мерки ще бъдат достатъчно.

Разрешат ли зъболекари децата да се целуват по устните

За кариес за слушали всички. Но са малко тези, които си дават сметка, че кариесът може да се предава чрез целувки. Нищо изненадващо няма тук. Кариесът е инфекциозен процес. Негов провокатор са бактериите-стрептококи. Това е нормално, тъй като присъстват в устата на всеки един от нас. Но човек се ражда със стерилна уста колонизацията с бактерии става по-късно.

Стрептококите стигат до детето от възрастните, най-често родителите или тези, които се грижат за него. За тази цел не е задължително да се целуне детето. Достатъчно е просто да се оближе биберона на детето или лъжичката, с която му се дава да яде.

Много хора правят това постоянно и дори не обръщат внимание на подобни действия.

В слюнката на децата до 3 години отсъстват бактерицидни компоненти. Затова целувката или предаването на слюнка от възрастен може да предизвика поява на кариеси по зъбите на мъника.

Това не е повод за безпокойство, и не означава, че напълно трябва да спрем да целуваме детето. Важно е родителите да се погрижат за състоянието на собствените си зъби – да отидат на лекар, да излекуват тези зъби, които е необходимо, да проведат професионална хигиена с цел намаляване на риска от увреждане на зъбите на малкото дете с кариес.

Ако родителите са с нелекувани зъби, то има повишен риск децата да развият кариес. След 3-годишна възраст в детската слюнка започват да се образуват компоненти, които притежават защитни свойства. Освен това детето в тази възраст вече е в състояние да си мие зъбите и да следи за хигиената на устната кухина. А това разбира се, възпрепятства активното размножаване на патогенна флора.

Не само хората с остри заболявания не трябва да целуват малки деца, не само по устните, а изобщо. Това са и тези с хронични заболявания, както и тежкоболни и отслабени хора.

Тези болести, било то остри или хронични, се предизвикват от микроорганизми, които живеят около нас. А това са преди всичко бактерии, вируси или гъбички. Всеки един от тези патогенни микроорганизми може да влезе в борба с все още неукрепналата имунна система на детето и да предизвика неприятни последствия.

От вредните и опасни микроби могат да се разграничат стафилококова и стрептококова инфекция, грипният вирус, морбили, както и херпес инфекциите.