ДНК тестове, които 24-годишната Ребека Картелоне подарила на своите родители – Джоузеф и Дженифър, трябвало да сближи семейството. Вместо това се превръща в сълзи и скандал, а след това се стига и до съд.

ДНК тестът от играчка се превръща в плачка

Младата жена поръчва ДНК тестове от интернет компания, специализирана в създаването на родословно дърво, с надеждата да узнае повече за английското и италианското потекло на семейството.

Резултатите от ДНК теста показват, че Джоузеф не е биологичен баща на Ребека. Тестът за майчинство потвърждава родството.

Момичето е заченато с инвитро в клиника за лечение на безплодие в Синсинати. Оказва се, че е използван семенна течност от друг мъж за оплождане на яйцеклетката на госпожа Картелоне.

Сега семейство Картелоне предяви иск в съда, с който се иска разкриване на личността на бащата на Ребека. Броят на предполагаемите кандидати съвсем не е голямо – това са 5 мъже, сред тях са бивш лекар на болницата, към който се обръща двойката.

Адвокатът на семейството очаква съвсем скоро да бъде предявени и други подобни искове.

Преди 30 години служителите на нито една от клиниките по безплодие биха могли да предположат, че техните грешки ще бъдат открити.

От родословното дърво се разкриват изневери в миналото

Домашните ДНК тестове повдигат много важен въпрос, който в противен случай би останал нерешен. Днес салоните за красота се контролират, повече от клиниките по безплодие.

Паралелно бяха отправени критики и към самите компании, които предлагат разкриване на родословното дърво.

За хора, които се интересуват от своето потекло и корените на родословното си дърво, ДНК тестовете, предлагани от различни компании, може да изглеждат невинно развлечение.

Както става ясно от семейство Картелоне, от един обикновен ДНК тест могат да се открият семейни тайни, да разкрие изневяра далеч в миналото, информация за идентичност и за здравето.

Тези фирми трябва предварително да предупреждават клиентите за възможни разочарования, свързани с ДНК изследванията, и да споделят неочакваната информация по-меко, и предварително да се подготвят хората за възможен шок.