Краен срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз е 31 октомври 2019 г.

Ако до този момент не бъде постигнато споразумение между страните, то Brexit ще протече по т.нар. твърд сценарий, който може да доведе до недостиг на някои лекарствени препарати в Европа. Това предупреждават търговци на едро на фармацевтичния пазар.

Дефицит на лекарства заради Брексит, все по-възможен

Представители на фармацевтични компании отбелязват, че липсата на договорености между ЕС и Великобритания може да стане причина за недостиг на лекарства не само на територията на островната държава, но и в аптеките в останалите страни членки на ЕС.

Около 45 млн. опаковки медикаменти всеки месец се изнасят от Великобритания за континента. Засилването на контрола по границите също ще затрудни търговията с химически и фармацевтични субстанции, необходими за производство на лекарствени препарати.

От Европейската агенция по лекарствата – EMA, уверяват, че ЕС е добре подготвен за Brexit.

Лекарствената агенция се премести в Амстердам също заради Brexit

Още през март ЕМА окончателно прехвърли своята дейност в столицата на Нидерландия, а своя лондонски офис организацията напуска на 1 март тази година.

Имаше и предложения седалището на лекарствената агенция да дойде у нас, но слабата подкрепа от останалите страни членки и може би недостатъчната активност на българското правителство по този въпрос предопределиха къде ще бъде новият офис.

Очакваше се официалното преместване в Амстердам да е на 30 март 2019 г., но със състоя по-рано, поради добрата комуникация на ръководството на агенция с нидерландското правителство.

Постепенното преместване на служителите започна още през лятото на миналата година. Част от експертите на агенцията работеха дистанционно от Лондон до края на юни и от началото на август.

Въпреки сравнително гъвкавата политика по отношение на смяната на мястото на работа на служителите на агенцията, се очаква около 25% да напуснат, а това са приблизително 900 експерти.

От излизането на Великобритания от ЕС трус се очаква не само на фармацевтичния пазар, засега няма изгледи жизненоважни лекарства да изчезнат от аптеките и у нас, но и самата Европейска лекарствена агенция, която най-вероятно ще пострада от липса на кадри. 25% от служителите да напуснат, утвърдени експерти, това е доста сериозен кадрови удар.