Пролетта винаги се очаква с нетърпение от всички нас, тъй като ни предстоят все повече и повече слънчеви дни.
И сега е времето да променим хранителния режим, за да посрещнем лятото здрави и красиви.
Менюто трябва да изобилства от храни богати на витамини и минерали.
Така няма да допуснете развитие на хиповитаминоза и пролетна депресия.
Списък с храни, които ще ви бъдат изключително полезни след гладната откъм витамини зима
1. Артишок – зеленчук, който зарежда с енергия
Никога не сте опитвали? Сега е времето да експериментирате с нови вкусови усещания.
В артишока се съдържа важният за организма минерал магнезий.
Недостигът му се отразява неблагоприятно на издръжливостта на мускулите, човек бързо се уморява при малко по-интензивни физически натоварвания.
Това е зеленчук, който зарежда с енергия.
Установено е, че 100 грама артишок съдържа повече антиоксиданти, отколкото в портокалите, боровинките и в червената чушка.
Една от най-добрите храни за укрепване на имунитета.
2. Аспержи
Още от ранна пролет по магазините може да се открият аспержи.
Препоръчват се като диетична храна, тъй като са нискокалорични.
Аспержите са богати на калий, който минерал осигурява нормалната функция на сърцето и на органите на кръвообращението.
Много добър източник са на фолиева киселина, която отговаря за образуването на нови клетки и за нормализация на химическите процеси в организма.
Ето защо аспержите е препоръчително да се включат в менюто на бременните и на кърмещите жени.
Ако хапнете малко аспержи, ще си набавите около половината от дневната норма витамин К, който е полезен за костите.
3. Репички – най-добрият зеленчук за детокс-диети
Ако желаете да прочистите организма за новия сезон, репичките са това, което ви е нужно.
Това е диетична храна за броячите на калории.
Наситеният цвят на зеленчука е отлично средство за разбуждане на апетита.
И не бързайте да изхвърляте листата на репичките, в тях се съдържат не по-малко полезни вещества, отколкото в плода.
Листата могат да се добавят в салатите, зеленчуковото рагу.
Репичките са с високо съдържание на фибри, които ускоряват процеса на храносмилане и нормализират функцията на храносмилателната система.
В червения зеленчук се съдържат и антоциани, участващи в изгарянето на мазнините.
Има изследвания, които потвърждават, че редовната консумация на репички спомага за понижаване на кръвната захар и на лошия холестерол.
4. Зелен грах – помощник при отслабването
Яденето на пресен грах е много полезно през ранната пролет.
Съдържа много антиоксиданти, които забавят процесите на стареене
Няма как да минете без пресен грах, ако след дългата зима сте решили да свалите натрупаните килограми.
Добър източник е на белтъци и на растителни влакна, които бързо засищат и нормализират функцията на стомашно-чревния тракт.
Растителният белтък в граха по своя състав наподобява на животинския – отлична алтернатива на месото, ако спазвате строг пост.
5. Коприва – важна билка за укрепване на имунитета
Не особено популярен кулинарен продукт. И напразно, в копривата е с високо съдържание на желязо, цинк, фосфор, селен и калций.
Листата на копривата притежават противовъзпалителни свойства.
Редовната им употреба спомага за укрепване на имунитета, за нормализиране на обмяната на веществата, за премахване на синините под очите.
Какво трябва да бъде пролетното меню – това е ябълката на раздора сред експертите.
Едни възхваляват сезонните храни,аргументирайки се с техния богат състав. Други съветват да се въздържаме от тях, тъй като са загубили хранителните си вещества.