Аспержите са едно наистина уникално растение, което еднакво добре може да се използва за направата на празничен букет, за приготвянето на голям брой шедьоври на кулинарното изкуство, както и за лечение на различни заболявания.

От незапомнени времена са добре известни полезните свойства на аспержите, но какви са те?

Те са една от най-добре балансираните храни от растителен произход, тъй като са с ниско съдържание на мазнини, холестерол и натрий.

Също така са добър източник, освен на баластни вещества и на следните витамини – А /познат на повечето от нас като ретинол, тъй като образува пигменти в ретината/, Е /притежава силни антиоксидантни свойства, което означава, че намалява окислителния стрес, дължащ се на действието на свободните радикали, които могат да станат причина за увреждане и възпаление на клетките, тъканите и органите/ и К /подпомага процеса на кръвосъсирване/.

Микроелементите, които влизат в състава на аспержите са магнезий, цинк, селен, желязо, мед и манган. Това растение също така съдържа и витамините от група В – тиамин, рибофлавин, ниацин и витамин В6.

Както е видно от описаните по-горе хранителни вещества, аспержите заемат челната позиция сред растенията и са с най-висока хранителна стойност поради широкия спектър от витамини и минерали, които човек може да се набави, ако ги консумира /аспержите/.

Например 150 грама от растението осигуряват невероятните 60% от дневната препоръчителна доза фолиева киселина, като според Федералната администрация по храните и лекарствата на САЩ определя и 40% от препоръчителното количество като отлично.

Освен че предпазва сърцето от заболявания, витамин В9 е необходим за възпроизвеждането на кръвните клетки, особено на тези в костния мозък, за нормалния растеж на тялото при децата и юношите, а също и за предотвратяване развитието на чернодробно заболяване.

Проучванията показват, че фолиевата киселина или витамин В9, е от съществено значение за предотвратяване възникването на дефекти на невралната тръба на плода като спина бифида.

Не по-малко полезни за аспержите и за сърцето, кръвоносните съдове и разбира се дори за кръвта. Това е обусловено от наличието в техния състав на полезните вещества, наречени „кумарини“.

Научно установено е, че те са един вид регулатори на кръвосъсирването, благодарение на които се предотвратява образуването на тромби.

За кръвоносните съдове, също както и за сърцето е много важен, съдържащият се в аспержите калий. А на свой ред присъстващият в техния състав каротин оказва превантивно въздействие по отношение на злокачествените заболявания.

Медицински характеристики

В аспержите се съдържат и така наречените сапонини, които в известна степен дразнят стомаха.

Но в действителност това действие стимулира секрецията на абсолютно всички жлези и способства за ефективното освобождаване на дихателните пътища от храчки .

По този начин посредством консумацията на аспержи човек може бързо да очисти своите бронхи от излишното количество слуз.

Важно е да се отбележи, че това растение оказва благотворно въздействие на сърдечно-съдовата, нервната , половата и отделителната система, а също и на общото състояние на черния дроб и бъбреците.

Способства за по-лесното отстраняване на токсините и шлаките от организма, а също и подпомага функцията на бронхо-белодробната система.

В една чаша сурови нарязани аспержи се съдържа около 180 грама:

• Калоричност – 27 килокалории;
• Натрий – 3 грама;
• Въглехидрати – 5 грама;
• Растителни влакна – 3 грама;
• Захари – 1 грам;
• Белтъчини – 3 грама;
• Витамин С- 43.9 милиграма;
• Калций – 32.2 милиграма;
• Фосфор – 69.7 милиграма;
• Калий – 271 милиграма;