Гонореята вече е почти напълно устойчива на въздействието на антибиотици. В Европа все по-често се регистрират случаи на супергонорея, когато лекарите се налага да прибягват до нестандартни методи на лечение.

Гонореята е едно от най-древните венерически заболявания, симптомите на което били описани още в древните китайски медицински източници.

Възбудителите на това заболяване са гонококите Neisseriagonorrhoeae. Основни проявления на заболяването са паренето в уретрата и появата на гнойни секрети.

С появата на антибиотиците гонореята престава да бъде проблем. Излекуването става възможно само с 1-2 посещения при лекар.

Достатъчно е да се премине курс на терапия с антибиотици и болестта напълно отстъпва. В този смисъл гонореята, както и сифилисът, могат да бъдат определени като любимата болест на венеролозите, тъй като се лекуват изключително лесно.

Това, което не ги убива, ги прави по-силни

Появата на антибиотиците буквално преобърна света на медицината. Неизлечимите по-рано заболявания започнаха бързо да се лекуват с помощта на тези лекарствени средства.

Но с времето към много инфекции започна да се развива устойчивост към антибиотиците, което налагаше използването на увеличени дози или прилагането на нови антибактериални средства.

И гонореята не е изключение. За последните няколко години европейските лекари започнаха да бият тревога – при някои пациенти гонореята престана да се поддава на лечение със стандартните схеми антибиотикотерапия, които по-рано действали на 100%.

Появи се нов термин – супергонорея.

Пациентите с устойчиви щамове на гонокока изискват по-продължително и тежко лечение. Понякога се налага използването на твърде големи дози антибиотици, които дават странични ефекти.

На лекарите им се налага да правят този компромис, тъй като в противен случай от супергонореята няма как да се избавим.

Новите „владения“ на гонореята

Ако до края на 90-те години гонореята може да се пребори с няколко вида антибиотици, то вече към края на 2005-та кръгът на антибактериалните средства против гонореята се свива само да цефалоспорините.

През 2007-ма година японски лекари обявяват 4 случаи, когато за излекуване на инфекцията се налага използването на огромна доза от 1000 мг.

Постепенно гонококите стават устойчиви и към големи дози цефалоспорини, и лекарите е необходимо някак да се научат да решат този проблем.

Освен развитието на устойчивостта към антибиотиците, има и друг проблем. Все по-често гонококи се откриват не само по половите органи, но в правото черво и в гърлото.

Вина за това имат оралния и аналния секс, които са доста популярни сред съвременните двойки.

Пазете се

Профилактиката срещу венерическите заболявания, включително и срещу супергонореята не е толкова трудна, колкото може би изглежда.

Необходимо е само да се дават проби за изследване и ако при вас всичко е наред, то след това можете спокойно да правите секс, но е желателно само с един интимен партньор. Ако често ги сменяте, то трябва да се придържате към следните препоръки:

• Редовно да си правите изследвания, и в случай на положителен резултат, да съобщите за него на всички, с които сте имали интимни контакти. Вероятно също ще трябва да отидат на лекар, който е специалист в областта на венерическите болести.

• Използвайте презервативи;

• Бъдете внимателни с оралния секс. Бактериите, предизвикващи гонореята, могат да „уседнат“ и в задната част на гърлото. А човек не усеща никакви симптоми, което прави гонореята още по-коварно заболяване.