Всяка майка желае за своето дете най-доброто и на всички ни е ясно, че най-загрижени за здравето и благополучието на детето са неговите родители.

Често в процеса на израстване в семейството възниква въпроса за приятелите на детето и компанията, в която прекарва времето си.

Ако детето чуе ругатня на улицата, все още не е повод да бием тревога, но ако от него се носи миризма на алкохол и цигари, то тогава е време да се вземат мерки.

Нито една майка не може спокойно да реагира на новото “хоби“ на детето си и да гледа как нейната рожба бавно се поддава на въздействието на лошата компания.

Психолозите твърдят, че причините за агресивното поведение на децата и за възникването на вредните навици се предизвикват от проблеми вътре в семейството.

Много деца предпочитат „лошите“ приятели само защото палуването и забавата в семейството са забранени. Освен това неправилното разделение от родителите на децата на „добри“ и “лоши“ не им позволява да оценят поведението на своето дете от обективна страна.

Когато детето ходи на детска градина, на родителите им е лесно да го отърват от неприятното обкръжение – достатъчно е да взимат рожбата си на време и да му намират други занимания, след като се прибере у дома.

Ако малкото дете започне да се променя в неблагоприятна посока, то тогава е необходимо родителите да си играят повече с него и да разговарят, да го питат защо постъпва така, за новите му приятели.

Ако детето постъпва лошо, то няма смисъл да изливате агресията си върху него и да изразявате негодувание. Педагозите знаят, че проблемът може да се реши с помощта на беседа.

Важно е да се обясни на детето по разбираем от него начин какви грешки то допуска. Децата, които ходят на градина едва започват да се учат да различават доброто от злото.

Благодарение на подкрепата и наставленията на родителите детето ще бъде в състояние да се извини на своите връстници.

Въпросите за лошото влияние върху децата в училищна възраст се разрешават доста по-сложно. Известната поговорка гласи, че срещу враговете е необходимо да се изправим лице в лице.

И може да се приложи и в отношенията с „лошите“ приятели. Ако детето се доверява на родители си и не се бои от тяхната реакция, то ще доведе другарите си у дома без притеснение.

В този случай можете да се убедите лично от къде идва лошото влияние.

Специалистите препоръчват децата да се записват на различни кръжоци и на други извънкласни занимания, тогава въпросът със свободното време ще се решава само в полза на детето. Този не особено хитър метод ще лиши детето ви от възможността да общува в лоша компания.

За да предотвратите необходимостта детето ви да се сдобие с потребност да общува с „неправилни“ приятели, то тогава от ранна възраст вие трябва да се превърнете в другар за него и на който той се доверява.

Ако в отношенията с роднините цари разбиране, уважение и признателност, то тогава няма да има протести от тяхна страна срещу строгите мерки за възпитание на родителите и следователно няма да се окаже под въздействие на лоша компания.