Избухналият скандал с разпространението на брошури в училищата с гей двойка на корицата се оказва предизвикан от директорите на 5 регионални здравни инспекции.

Без съгласуване с Министерството на здравеопазването вземат решение да разпространят въпросните брошури сред училищата в 5-те области, въпреки целевата група са мъже, които правят секс с мъже /МСМ/, според публикация в сайта на здравното министерство.

Престъпление или морално укоримо действие 

Съгласно предварително разработен регламент скандалната брошура трябва да се разпространява единствено и само в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране на СПИН.

Тези кабинети функционират към регионални здравни инспекции – РЗИ или към неправителствени организации, ангажирани с превенцията на ХИВ/СПИН.

Бурна обществена реакция на брошурите с гей двойка

Разпространението на брошурите сред учениците предизвика съвсем очаквано бурна обществена реакция, която лесно може да се обясни. У родители и обикновени граждани се създаде усещането, че с подобни действия институциите, които са призвани да осигурят образованието и здравето на бъдещите поколения, опитват да ги подтикнат към необичайно сексуално поведение.

Към момента не са ясни мотивите на директорите на 5-те РЗИ-та да разпространяват тези брошури в училищата и как училищни директори в 5 области са допуснали това. Дали изобщо те са разбрали за разпространението на тези брошури или е станало без тяхно знание в рамките на дейността на здравните или лекарски кабинети в съобетните учебни заведения. 

От оповестената първоначално информация стана ясно, че кампанията за разпространение на скандалните брошури в училищата се осъществява съвместно с МОН. Но може би става въпрос за съгласуване на директорите на РЗИ с Регионалните инспекторати по образование.

Престъпление ли е разпространението на подобни брошури

Появиха се и тълкувания, че пускането на брошури с гей двойка в училищата може да се окачестви като престъпление.

И настина в чл. 159 от Наказателния кодекс на Република България разпространението на порнографски материал се въздига в престъпление. А сред непълнолетни, до 16 години, каквито са повечето ученици, съставлява квалифициран състав на престъпление, за който се предвиждат до 3 години затвор.

Ако тези брошури се определят като порнографско съдържание, то прокуратурата би следвало да се самосезира и поне да се извърши предварителна проверка.

Но все пак това е малко превратно тълкуване на Наказателния кодекс и в този случай би могла да се търси само морална отговорност, за престъпление и дума не може да става.