Когато чуят думата имунитет, повечето от нас веднага правят асоциация с ваксините, тоест с придобития имунитет.

Негова същност са имунните клетки Т-килъри и Т-хелпъри, В-лимфоцити и други, които пазят своите владения от неканени гости, като ги улавят и неутрализират.

Специфични пептиди – тайната на вродения имунитет

За да открият врагове имунните клетки имат нужда от известно време и то не трябва да бъде изпускано. Но в организмите на живите същества има и друг вид имунитет – вроден, който няма нужда от време за реакция.

Заболявания, за които има вроден имунитет, дори не започват да се развиват. Например, принципно не можем да се разболеем от чума по едрия рогат добитък или от Нюкясълска болест, която засяга птици или коне.

Едно от основните средства на вродения имунитет са специфични антибактериални пептиди. Тези вещества непрекъснато се образуват от клетките на тялото и се борят с нахлуващите микроорганизми, като разрушават техните мембрани и нарушават техните функции.

Антимикробните пептиди доста трудно се изучават на живи организми.

Една от причините е, че вроденият имунитет включва твърде много фактори, затова определянето на ефекта на различните пептиди е доста трудна задача.

Отстраняване на гени на плодова муха

Швейцарски учени за първи път успяват да използват техниката за редактиране на геноми CRISPR, за да премахнат 14 специфични антибактериални пептиди на плодовите мухи дрозофили.  

При отстраняване на отделни гени на тези пептиди или на различни комбинации от гени, учените наблюдават как тяхната липса влияе на устойчивостта на мухата към различни бактериални и гъбични патогени.

Резултатите показват, че при дрозофилите тези специфични пептиди действат основно против грамотрицателни бактерии, например, ешерихия коли и определени видове Enterobacter, а също и някои видове гъбички.

Някои от антибактериалните пептиди са много специфични при защита от определени инфекции, а досега вроденият имунитет се е смятал за изключително неспецифичен.

Учените все още не са готови да манипулират имунитета на хора, но на насекоми защо не. Предполага се, че вече медоносните пчели могат да бъдат защитени от редица заболявания.

Комарите от преносители на инфекции да станат чувствителни към същите тези инфекции.

Що се отнася за здравето на хората, то изследователите първо се интересуват как вроденият имунитет успява да не допусне развитието на заболявания.

Всъщност, това е идеалът на медицината – пълно предотвратяване на развитие на инфекции. И първата стъпка вече е направена.