Защо през последните години служебните романси станаха доста по-малко? Подходящо място ли е офисът за уреждане на лични отношения?

„Не търси жена на хорото, а търси в градината“ – гласи руска народна пословица и може би тя е по-правилна от българската, която е доста нецензурно съдържание , но вероятно всички вие се сещате какво имаме предвид.

Руската народна мъдрост означава, че потенциалният спътник в живота трябва да бъде проверен „на дела“. И много българи така и постъпват. Със своите бъдещи мъже и жени нашите сънародници се запознават с удоволствие непосредствено на работното място.

Именно така се и случило в живота на софиянеца Виктор. Туристическата агенция, където след завършването на историческия факултет младият човек се трудил като екскурзовод, наела 2 стаи в голям бизнес център.

В непосредствена близост до работното място на историка имало ресторант, където Галя работела като помощник готвач и често се налагало да участва в разнасянето на ястията.

Младите хора се виждали почти ежедневно. „Ако трябва да бъда честен, първоначално не обръщах внимание на Галя, тъй като на мен винаги са ми харесвали девойки с друга външност, - разказва Виктор. – Но след това започнах да се вглеждам в нея и с изненада установих колко вежливо, спокойно, доброжелателно, с неизменна усмивка тя обслужва гостите. За всеки посетител тя намираше добра дума “.

Няколко пъти Виктор бил свидетел как Галя попадала на прекалено придирчиви клиенти. Но благодарение на чувството си за хумор, миролюбивия си нрав девойката с лекота успявала да се измъква от всички конфликти и недоразумения.
Именно тези нейни качества събудили симпатията на мъжа към непознатата.

Срамежливият историк дълго не можел да намери повод, за да се запознае със симпатичната готвачка. Но веднъж събрал смелост да покани Галя на участие в екскурзия, където той бил екскурзовод.

Преди 2 години Виктор и Галя се оженили. Младата жена продължава да работи в ресторанта, но сега главният приоритет в живота ѝ е образованието в историческия факултет на Софийски университет, където тя влязла, подпомогната в подготовката от своя съпруг.

Предимството на служебните романи се състои във възможността дълго време бъдещият партньор да се наблюдава отстрани, като от скривалище, а вече след това да бъдат предприети стъпки по неговото сближаване.

В офиса може да се разбере как той или тя ще се държи в стресова ситуация. Подобен „тест-драйв“ позволява на един човек да си направи изводи за възможното поведение на човека в интимния живот.

Скромната длъжност на Галя като помощник готвач ѝ дала възможност да се прояви като човек с доброжелателен характер и железни нерви. Много мъже мечтаят за такава жена. И Виктор не изпуснал своя шанс.

Няма място за флиртове?

В някои компании ръководството се опитва всячески да изкорени и най-малките проявления на флирта между служителите и да не допуска възникването на служебни романси.

Работодателите смятат, че това отвлича вниманието на техните служители от работния процес. През работно време трябва да се мисли за служебните задачи, а да се гледа настрани към очарователните красавци или красавици от съседните бюра.

В България през последните години служебните романси станаха много по-малко и не само, заради негативното отношение на ръководството, но и заради жестокото отношение между самите служители.