В ново изследване, публикувано в рецензирано издание за алергия и имунология, учени от Кралския колеж в Лондон, успяха да демонстрират, че малките деца, инфектирани с бактерията Staphylococcus aureus – SA, са с по-висок риск от развитие на хранителна алергия.

Златист стафилокок – скрит провокатор на хранителна алергия

Златистият стафилокок е бактерия, която се открива в носа и на кожата, дори на здрави хора. Въпреки това доста по-често и в по-големи количества се открива при болни от екзема.

Известно е, че екземата е свързана с хранителна алергия. Изследователите пожелаха да изяснят, възможно ли е кожният стафилокок също е свързан с развитие и поддържане на хранителна алергия.

При хранителна алергия имунната система погрешно възприема безвредния продукт – например, яйце или фъстъци, за нарушител и реагира бурно.

Организмът образува молекула или антитяло, известно като имуноглобулин Е. Когато имуноглобулинът се срещне с алерген на кожата или в тялото, отделя химическо вещество хистамин, което активира алергична реакция.

Екипът от учени установява, че малки деца с тежка екзема, инфектирани със златист стафилокок. Образуват се повече IgE против фъстъци, яйца и мляко, което е признак на хранителна алергия за всеки от продуктите.

При тези деца бил повишена вероятността алергията към яйца да не се израсте до 5-6 години, макар и малчуганите, неинфектирани със златист стафилокок, обикновено спират да реагират на яйцата.

Най-важното е обаче, че следващи тестове показват, че същата връзка съществува без значение от тежестта и дори наличието на екзема.

Стафилокок на кожата – хранителна алергия

Наличието на стафилокок на кожата само по себе си е свързано с развитие на хранителна алергия.

Изследователите отбелязват, че засега не са запознати с точните механизми, по които стафилококът предизвиква хранителна алергия. Но планират да ги изучат в близко бъдеще.

Хранителните алергии са голям бич за съвременното общество и причините в повечето случаи остават неясни.

Единственото възможно решение е да се избягва контакта с храни, които съдържат веществата, които предизвикват алергични реакции, но това е много трудно.