При болка в корема или подуване, чревни разстройства неприятните симптоми се свързват с определени хранителни продукти.

При част от хората диарията и неприятните храносмилателни симптоми се предизвикват от захарните алкохоли, който се използват като подсладители.

Колко е голямо влиянието на тези вещества върху състоянието на дебелото черво и на целия организъм като цяло? Какви храни е възможно да съдържат подсладители и с какво да ги заменим?

Подсладители и състояние на стомашно-чревния тракт

Не при всички подсладители предизвикват проблеми със стомашно-чревния тракт. Освен това влиянието на тези вещества върху здравето на храносмилателната система до голяма степен зависи от дозата.

1-2 бонбона с подсладител няма да предизвика дискомфорт, но ако са повече е възможно да се стигне до силно подуване, спазми и болки в корема.

Подсладителите влияят най-силно на храносмилателната система при здравословни проблеми – захарен диабет, синдром на раздразненото дебело черво, язвен колит.

Тези състояния влияят неблагоприятно на здравето като цяло и на чревната моторика в частност и става по-чувствителна към различни стимулатори.

При повечето здрави хора подсладители без каквито и да е проблеми се ферментират в храносмилателната система и по никакъв начин не влияят на здравето. При малък брой хора възниква диария и сериозен дискомфорт.

Храни с подсладители

Важно е да се знае, че захарните алкохоли – това не е алкохол и традиционна захар, макар и да имат сладък вкус. Храните, които съдържат тези вещества, не предизвикват махмурлук или алкохолно опиянение, но съдържат по-малко калории от обикновените сладки ястия.

Определят се като захарни алкохоли, защото химически са сходни с традиционната захар и малко наподобяват алкохол.

Захарните алкохоли имат и второ название – полиоли, срещат се в растенията, но се добиват и по синтетичен път, чрез добавяне на молекули водород към определени захари.

Съдържат ги продукти като дъвки, бонбони „без захар”, протеинови барове. За това, че в състава на продуктите има подсладители от тази група, показват данните от опаковката. Трябва да се търсят названия – сорбит, лактит, ксилит и обикновено съединения с окончанието „-ол”.

Отличават се от изкуствените подсладители, например, аспартам и сукралоза, не само по структура, но и по калоричност. Изкуствените подсладители обикновено не съдържат калории, а захарните алкохоли съдържат от 0.2 до 2.7 калории на грам.

Това е много по-малко, отколкото съдържа трапезната захар, в която има приблизително 4 калории на грам.

Захарните алкохоли също се използват и в твърдите хранителни продукти, някои типове барове и захарни изделия.

Проблеми с храносмилането – диария

Захарните алкохоли, добавяни в хранителните продукти, е възможно при част от хората да предизвикат проблеми с храносмилането, особено – подуване на корема, резки спазми и болка, а също и диария.

Колкото по-голямо е количеството на приеманите захарните алкохоли, толкова по-висок е рискът от развитие на проблеми няколко часа след хранене.

Така например, някои от алкохолите се използват в медицината като слабителни препарати, на фона на прием на високи дози се развива диария.

Затова прекаляването с бонбони, сладка или бисквити с този тип захарни заместители може да е с аналогичен ефект. След 1-2 часа възниква диария, заради изразен осмотичен ефект на алкохолите – привличат вода и разреждат чревното съдържимо.

Защо възниква подуване на корема или болка

При попадане в чревния лумен полиолите не се разграждат напълно и се усвояват. Преминават през тънкото черво и ферментират в дебелото, образуват се междинни продукти, стимулиращи разлагането и образуването на газове.

Така се развива подуване на корема. Мехурите чревни газове разтягат чревната стена, предизвиквайки болка, спазми и дискомфорт.

Колкото по-висока е концентрацията на полиоли, толкова по-изразено е подуването, особено храните с  подсладители се ядат отделно от други.

Да ядем ли храни с подсладители

Поносимостта към полиоли може да се определи само по опитен път. Например, може да се появи дискомфорт от бонбони за смучене със съдържание на полиоли.

Възможно е подуването на корема да възникне от дъвка на празен стомах, но пък след хранене тази дъвка не би предизвикала какъвто и да е дискомфорт.