Няма човек, който би искал да види на лицето или на тялото признаци на стареене – бръчки, провисване или пигментация.

Но възрастта и наследствеността влияят на измененията на кожата приблизително с 30%. А всичко останало е под влияние на външната среда, начин на живот и дори строги диети с големи колебания в килограмите.

Външният вид на кожата може да се влоши и от някои лекарства, които е необходимо да се приемат при лечение на сериозни хронични заболявания.

Немалък принос за фотостареенето на кожата имат и честите пътувания със самолет или пътувания по работа, излагане на директни слънчеви лъчи, било то плаж в лятна жега или ски курорт през зимата.

Как да забавим процесите на стареене на кожата

Стареене на кожата – тяло или лице

Естествено е тялото постепенно да се подлага на процеси на стареене. Наред с растежа и функционалната активност на клетките и тъканите са заложени в генетичната програма на организма.

Но няма пряка зависимост между възрастта по документи и процесите на стареене на кожата на тялото и на лицето.

Има хора, при които първите процеси на стареене се забелязват още към 25 години, а други и след 40 нямат бръчки.

Разбира се, за стареенето отговарят и гени, и определени наследствени особености на кожата. Но приносът на околната среда, правилната и пълноценна грижа за кожата, храненето и питейния режим е не по-малко важен.

Недостигът на течности и непълноценното овлажняване на кожата са сред известните фактори, които водят до състаряване на кожата.

Малко хора знаят, че строгите диети, прием на някои лекарства и чести пътувания със самолет са в списъка със състаряващи кожата фактори. 

Строги диети и тяхната роля в стареенето на кожата

Многократното рязко напълняване, а впоследствие сваляне на килограми може да доведе до това, че кожата както на лицето, така и на тялото постоянно се разтяга и свива.

Това може да се отрази на нейната еластичност, особено с напредването на възрастта. Всякакви екстремни диети са опасни за здравето, те нарушават обмяната на веществата, от което страда кожата.

Освен появата на стрии и целулит по тялото, този цикъл на разширение и съкращение на тъканите може да доведе до провисване на кожата на лицето.

Диетите, които обещават сваляне на 5-10 килограма за 7-10 дни, затова не са препоръчителни и трябва да се избягват.

Какво тогава да правим при наднормено тегло, когато диетите вредят на кожата и на метаболитните процеси?

Необходимо е да се предприемат стъпки за постепенно намаляване и поддържане на теглото в нормални граници – с индекс на телесната маса по-малко от 25.

Редовните физически упражнения също могат да помогнат за подобряване на тонуса на кожата, важна е умерената физическа активност и прекарване повече време на чист въздух. 

Също е полезно използване на продукти със съставки като ретинол и пептиди и похапване на храни, които могат да помогнат за намаляване на появата на стрии и за подобряване на еластичността на кожата.

Използване на някои лекарства и състояние на кожата

При наличие на хронични патологии, изискващи прием на лекарства, е важно да се знае, че някои медикаменти е възможно да влияят неблагоприятно на външния вид на кожата, като се ускоряват процесите на стареене.

Това е свързано с техните биологични явления или странични ефекти.

Така например, приемът на перорални кортикостероиди - при тежка астма и артрит или при продължително местно приложение, може да намали количеството колаген и еластин.

Тези лекарства могат да доведат до изтъняване на кожата и паралелно на стените на кръвоносните съдове, което води до разкъсване на капиляри и образуване на миниатюрни кръвоизливи.

Някои антибиотици и диуретици, а също и препарати против епилепсия, също могат да предизвикат чувствителност към светлина, и съответно излагат кожата на повишен риск. 

Чести пътувания със самолет, активен отдих на слънце

Въздухът в салона на самолета е много сух, а през илюминаторите успяват да проникнат слънчеви лъчи, които се отразяват неблагоприятно на кожата.

И затова при чести пътувания със самолет е възможно влошаване на състоянието на кожата. Това е една от причините стюардесите да са с повишен риск от меланоми.

За да предпазим кожата при чести пътувания със самолет трябва да пием много течности, да избягваме солена храна и да пускаме щората на илюминатора.