Констриктивен перикардит – това е възпалително заболяване, при което листовете на перикарда се подлагат на фиброзно удебеляване. Вследствие на този процес перикардиалната кухина се свива.

Това възпаление води до притискане на сърдечния мускул, и неговите камери не могат пълноценно да се разширяват в период на изпълване с кръв.

Констриктивен перикардит – какво представлява

Този патологичен процес се съпровожда с изразени клинични проявления, които се състоят в задух и непоносимост към физически натоварвания.

Единствен метод на лечение при тази патология е хирургичната интервенция. Ако такава бъде извършена своевременно, сериозни усложнения обикновено не се развиват.

В противен случай констриктивен перикардит може да доведе до предсърдно мъждене, миокардиална недостатъчност и много други опасни усложнения.

Констриктивният перикардит е доста сериозно заболяване. Но според статистиката е сред сравнително рядко срещаните, на него се падат не повече 1% от всички сърдечно-съдови патологии.

При мъжете се развива няколко пъти по-често, в сравнение с жените и пикът на заболеваемост е във възрастта от 20 до 50 години.

Какво предизвиква удебеляване на перикарда

Съществуват много голямо количество фактори, които могат да доведат до развитие на констриктивен перикардит. Тази болест възниква след прекаран ексудативен възпалителен процес в областта на перикарда.

В 30% от случаите се открива взаимовръзка между констриктивен перикардит и туберкулозна инфекция.

Други бактериални и вирусни възбудители също могат да предизвикат развитие на тази патология, макар и значително по-рядко.

Такова възпаление често се развива след прекарано травмиращо въздействие на гръдния кош. Хирургични интервенции на сърцето също могат да способстват за възникване на тази патология.

Сред другите възможни причини са злокачествени новообразувания, продължителна лъчева терапия, някои системни заболявания, например, ревматоиден артрит.

Според статистиката, днес се откриват все повече случаи на тази болест, като точната причина не може да се установи. В този случай се говори за идиопатична форма на констриктивен перикардит.

Механизмът на развитие на този патологичен процес е доста сложен. В областта на перикарда първоначално възниква възпаление, което постепенно води до образуване на груба съединителна тъкан.

Вследствие на прогресиращото разрастване на този вид тъкан, перикардът става все по-плътен, а пространството, разположено между неговите листове, се свива.

Наблюдава се постепенно усилващо се притискане на сърцето, което води до нарушаване на неговата съкратителна способност.

Характерни склеротични изменения могат да се установят не само в перикарда, но и в мускулната обвивка на сърцето.

Симптоми при констриктивен перикардит

Важна особеност на констриктивния перикардит е предразположението му към бавно прогресиращо протичане. Разграничават се последователно 4 стадия, които се сменят последователно.

Първият се нарича скрит. Възможно е да продължи до няколко години. Ако присъстват някакви симптоми, то те са изразени много слабо. В повечето случаи не възникват никакви оплаквания.

Следващият стадий е начален. Фиброзните изменения в областта на перикарда придобиват все по-изразен характер, което води до нарушаване на хемодинамиката.

Болният се оплаква от силна слабост, пристъпи на задух, усилващи се при физическо натоварване.

При преглед се установяват симптоми като отоци и пребледняване на лицето, а също и подуване на шийните вени.

Централното венозно налягане се повишава, а честотата на сърдечните съкращения се увеличава. Клиничната картина често се допълва с увеличаване на размерите на черния дроб, храносмилателни нарушения и отслабване.

След известно време настъпва активен стадий, който се характеризира със същите оплаквания, но те стават много по-изразени.

Кожата в областта на лицето придобива цианотичен оттенък, отокът продължава да нараства.

Наблюдава се прогресиращо натрупване на течност в свободната коремна кухина. Всичко завършва с дистрофичен стадий. Общото състояние на болния продължава да се влошава.

Клиничната картина се допълва със симптоми, сигнализиращи за нарушения във функциите на черния дроб. Присъства и астеничен синдром, отоците се разпространяват на практика из цялото тяло.

Диагностика и лечение на болестта

Поставянето на диагнозата при констриктивен перикардит се основава на физикален преглед в съвкупност с електрокардиография и ехокардиография. Допълнително може да се назначи рентгенография на сърцето, компютърна томография или ЯМР.

Подобно възпаление е показание за хирургична интервенция, която предполага радикално отстраняване на перикарда.

За периода след операцията се назначават лекарствени средства, насочени към отстраняване на застойните процеси и нормализиране на функционалната активност на мускулния слой на сърцето.