Сухата кожа на лицето създава немалко проблеми – постоянно лющене, чувство за стегнатост след миене, червени петна и капиляри, които с всеки изминал ден изпъкват на повърхността на кожата.

Защо през лятото сухата кожа става още по-проблемна

Притежателите на тази кожа постоянно трябва да са на щрек, тъй като кожата реагира на всякакви изменения.

Грижата за суха кожа на лицето не е толкова трудна, както може да изглежда. Важно е да се научим да разбираме нейните потребности и причините за възникване на сухота.

Много жени бъркат сухата кожа с обезводнената, но всъщност това са различни понятия. Обезводнената кожа има недостатъчно течности във всички слоеве на кожата, докато сухата страда от недостиг на липиди в хидролипидната мантия.

Сухата кожа на лицето – какво не стига на кожата

Сухотата на кожата на лицето възниква от непълноценно функциониране на мастните жлези, тоест недостиг на кожен себум. Последният образува тънък слой на повърхността на кожата, възпрепятства се трансепидермалната загуба на течност. Кожата става по-мека, еластична и придобива лек блясък.

Научно доказано е, че най-суха е кожата на вегетарианците. Основната причина е недостиг на аминокиселини и холестерол, които са необходими за адекватното функциониране на мастните жлези.

Интензивното функциониране на мастните жлези е фактор, който се регулира от наследствеността чрез правилно подбраните храни и козметични средства.

Кожният себум, който се отделя от жлезите, е един от компонентите на хидролипидната мантия, която изпълнява защитната функция за кожата.

Затова и сухата кожа обикновено е много чувствителна, тъй като е лишена от защита и реагира на химическите вещества, които влизат в състава на козметичните средства.

По тази причина е много важно внимателно да се подбира състава на козметичните средства, като се проверява липсата на агресивни компоненти, например, на ПАВ, които разрушават липидната мантия.

Обратно, всички средства трябва да са максимално меки и щадящи, съдържат голямо количество мазнини, за да се възстанови защитата на кожата.

Проблемна кожа – професионални тайни за корекция на сухата кожа на лицето

Проблемната кожа на лицето – не е повод за безпокойство, стресът влияе на кожата, заради спазъм на кръвоносните съдове и заради влошаване храненето на клетките.

Затова не трябва да изпадаме в паника, по-добре да разберем истинските причини за проблема и да изберем адекватно лечение.

Повишената чувствителност, зачервяване и лющене и чувство за стегнатост, ето с какво се сблъскват притежателите на проблемна кожа.

И основната причина за тези проблеми е недостигът на кожен себум, тоест на липиди на повърхността на кожата.

Следователно, най-ефективна и бърза за постигане на резултат е стратегията за компенсация на липиди.

За тази цел може да се използва комплексен подход, тоест работа отвътре – регулиране на хранителния режим и отвън – избор на подходящи козметични средства.

Проблемната кожа „не обича”, газирани напитки, пушено, пикантни подправки и голямо количество захарни изделия.

Най-полезни за суха кожа са следните продукти:

  • Омега-3 мастни киселини – ленено семе, черен дроб на треска, скумрия;
  • Аминокиселини, сред които незаменими аминокиселини, които не се синтезират от организма. Пълноценното хранене включва задължително животински и растителни белтъци. За нормалното функциониране на клетките на кожата организмът се нуждае от 20 аминокиселини.
  • Компоненти на естествения овлажняващ фактор – калий, калций, натрий, магнезий, млечна киселина и урея.

Грижата за суха, проблемна кожа през летния период се свежда до правилно почистване на кожата, овлажняване, хранене и защита от въздействието на слънчевите лъчи. За тази цел помага козметиката, съдържаща естествени овлажняващи компоненти, например, масла.

Топ тайни за грижа за сухата кожа на лицето

Мадона, Шарън Стоун, Мерил Стрийп, Джесика Алба знаят какво е това суха кожа на лицето. Но те са известни личности, които са длъжни да блестят пред камерите и възхитените зрители. Ето затова имат свои тайни за грижа на кожата на лицето.

Мадона редовно преди миене използва маска за лице на основата на сметана и зехтин. Тази процедура ѝ помага да поддържа оптимална влажност и забравя за сухотата.