Много от нас се дразнят на идеалните майки от социалните мрежи, и това съвсем не е изненада.

Кога да си обърнем внимание, ако семейството ангажира цялото ни време, плюс работа и грижа за родителите?

От месец се каните да се срещнете с приятелка, а за маникюр изобщо не остава време. Как да се научим да успяваме във всичко?

Мултитаскингът вече не е полезно качество

Само до преди 5 години мултитаскингът се смяташе за невероятно полезно качество. И някои работодатели пишат в описанието на позициите, за които търсят служители – кандидатът трябва да умее паралелно да върши различни задачи и да успява да прави всичко и веднага.

Изследванията доказват, че мултитаскингът разрушително действа на психиката, а също – което е важно да се знае от работодателите, понижава ефективността на добрите специалисти. Защо

Пагубно умение за превключване

Известно е, че когато на компютъра има отворени много прозорци, в единия върви филм, на другия свири музика, а на третия се играе игра, това негативно се отразява на неговата функция.

Ако компютърът започне да забива, се препоръчва да се затворят излишните програми, за да не се претоварва оперативната памет.

Превключването от една задача към друга и задържането в паметта на множество текущи дела, изисква огромен разход на енергия, това се отнася не само за техниката.

Ние сме хора и губим сили за превключване от една дейност към друга, държим в паметта всички процеси, реагираме на всички и веднага.

Цялата тази енергия би могла да се насочи към самите дела.

Как да се откажем от мултитаскинга и да освободим време и сили

Записвайте си всичко

„Изтрийте всичко от главата” – звучи доста примамливо, нали? По време на отпуск е възможно, но при наличие на 2 работи, 3 деца и 5 кучета е по-добре да не се опитваме да забравим всичко, а да изписваме.

Сутринта си отделяйте по 10 минути и записвайте на лист всичко, което е необходимо да направите в най-близко време и за деня в частност. Разбира се, с всичко не може да се успее. А това означава, че записките ще се прехвърлят от едната страница на другата. Повярвайте – това само себе си е огромна икономия на енергия.

Планирайте

Това, което е добре планирано, се реализира с много по-голяма вероятност. Например, много от нас не обичат да посещават данъчната служба и тази необходима визита може да се отлага с години. Стресът от нейното неизпълнение се натрупва, притиска ни и отнема силите ни.

За да се приключи отложена с времето задача, всичко трябва да се планира – запишете какво е необходимо, колко време ще отнеме, а след това си представете как я изпълнявате. Възможно е, дори да планирате нещо приятно след това – възнаграждение във вид на кафе с приятелки или разходки в парка.

Колкото по-внимателно е планирано, всичко, толкова по-бързо и по-продуктивно то ще се реализира.

Възстановяване на силите

За да бъде общуването със семейството и работата със семейството единствено с удоволствие, за това трябва да ни стигат силите. Човек с недостиг на жизнена енергия иска едно – да се отдръпнат от него и да го оставят да се възстанови.

Затова ако постоянно се чувствате уморени, възстановителните процедури и удоволствията за вас са не лукс, а необходимост.

В миналото жената, която е работела на полето, а след това се е грижела за децата, близките и за дома, е взимала най-голямото парче за себе си на трапезата. Ако тя няма сили, цялото семейство ще пострада.

В съвременните семейства най-дефицитният фактор е времето, и ни е необходимо голямо парче време, за да възстановим ресурса.

Когато жената се погрижи за себе си, това означава, че качеството на живот на цялото семейство, само ще расте.

Задължително трябва да се отделя време за:

  • Грижа за тялото – ходене на масаж, на басейн или на спа. Усвояване на телесни практики, насочени към релакс.
  • Медитация – тази практика осигурява постигането на вътрешна тишина и ни учи как уверено да поставяме приоритети.