Знаете ли, че кисело мляко е имало още преди новата ера? Някои племена през този период остановили, че т.нар прокиснато мляко е по-подходящо за консумация тъй като то запазвало за по-дълго продължителността си в сравнение с прясното мляко.

Има сведения, че тракийското племе бизалти, което населявалоземите покрай днешните градове Шумен, Варна и Търговище, правели млечен продукт, много сходен с днешната консистенция на киселото мляко, като според някои римски поети те добавяли и конска кръв.

В днешната статия ще ви разкажем повече за киселото мляко и, по-конкретно, за неговите здравословни ползи.

Какво се крие в българското кисело мляко

Може би по-опитните от вас са наясно, че киселото мляко е продукт от смесването на прясно мляко и жива закваска. При приготвянето на този продукт протича млечнокисела ферментация.

Захарите от прясното мляко дават енергия на бактериите, които в последствие отделят млечна киселина, на която се дължи пресичането на прясното мляко. Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са „виновниците“ за тази ферментация, като отсъствието само на едната бактерия не би довело до желания резултат.

Интересното е, че тези бактерии са чужди за човешката чревна флора, но в същото време не само, че не са вредни за нея, а дори и носят множество здравословни ползи.

Учените са установили, че в българското кисело мляко се съдържат почти всички хранителни вещества, които са необходими за жизнената функция на тялото.

Какви са ползите от редовната консумация на кисело мляко

  • Подсилва имунната система

Пробиотиците в българското кисело мляко осигуряват доброто състояние на полезните бактерии в червата. Както и друг път сме писали в Lechenie.bg доброто състояние на чревната флора е от съществено значение за здравата имунна система. По този начин, се повишават защитните сили на организма и се редуцира риска от възникване на вирусни инфекции, както и стомашно чревни разстройства.

  • Грижа за сърдечно-съдовата система

Киселото мляко е богато на витамини от В-групата, както и на други микроелементи, като фосфор, магнезий и калий. Тези вещества участват при контрола на кръвното налягане и предпазват от развитието на сърдечни заболявания.

  • Превенция срещу остеопороза

Българското кисело мляко е изключително богато на калций, фосфор и калий. Благодарение на тези вещества се поддържа оптималната костна маса и, съответно, здравината на костите.

С напредването на възрастта и особено покрай периода на менопаузата при жените, рискът от отслабване на здравината на костите и редуцирането на костната плътност се увеличава. Затова е особено важно да се стараете да си набавяте тези микроелементи, като най-добрият начин за това е киселото мляко.