Може би има щастливки, които по време на бременност така и не разбират какво е това токсикоза. Дори и да не попадате в техните редици, има начин как да се справите с неприятното сутрешно гадене и повръщане при бременност.

Как да се справяме със "сутрешната болест"

Велика и ужасна

Малко са бременните, които  се разминават с токсикоза или както я наричат „сутрешна болест”. Обикновено дава признаци за себе си между 6-та и 12 седмица на бременността.

Това неприятно състояние преследва някои бременни почти до раждането. Токсикоза ги измъчва не само сутрин, но понякога и през деня и вечер, дори и през нощта.

Сутрешната болест най-често възниква при жени с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, многоплодна бременност, както и при вредни навици и неправилно хранене.

Токсикоза – какво е това

Токсикоза може да се проявява по различен начин.

 • При почти всички бременни обонянието се усилва. Бъдещите майки се оплакват, че страшно ги дразнят миризмите – било то на препечено от съседа, аромат на любими парфюми или на пушени колбаси.
 • При повечето бъдещи майки рязко се променят и вкусовите предпочитания. Така например, вегетарианка може внезапно да заобича месо, а заклетата „месоядка” може да започне да го ненавижда.
 • При много жени токсикозата се съпровожда с гадене, повръщане или слюноотделяне. Това е може би най-неприятното проявление на „сутрешната болест”. При по-лека форма – повръщане възниква не повече от 5 пъти дневно, бъдещата майка не е в състояние да се справи сама. При средната форма – повръщане от 5 до 10 пъти на ден, е необходима консултация с лекар.
 • Възможни са и необичайни симптоми на токсикоза - кожни проблеми, сърбеж, болки в костите, развитие на пристъп на бронхиална астма.

Защо възниква сутрешната болест

Днес съществуват множество любопитни теории за произхода на токсикозата при бременност.

Според версията на имунолозите, токсикозата е нещо като реакция към клетките, състоящи се от чужди белтъци и гени. Организмът започва да се бори с тях, а впоследствие в повечето случаи „се примирява” с факта на тяхното съществуване и развитие.

Токсичната хипотеза гласи, че проблемът е в токсините, които образува оплодената яйцеклетка. Организмът реагира на тях с токсикоза.

Според невро-рефлекторната теория сутрешната болест се дължи глобалното нарушение във взаимодействието на централната нервна система с вътрешните органи. Предизвиква се от плодното яйце. В резултат в повръщателния център се появява огнище на патологично възбуждане, което предизвиква характерните гадене и повръщане.

Психогенната теория гласи, че сутрешната болест се провокира от стреса, на който се излага бременната жена.

Точен отговор коя от теориите е най-вярна, понастоящем не е даден от научната общност. Но повечето са съгласни с невро-рефлекторната хипотеза.

Защо токсикозата НЕ трябва да се игнорира

Патологичното при бременност отслабване – това далеч не е единственият спътник на токсикозата. Заедно с повръщането жената губи вода и полезни вещества, необходими на организма.

Техният недостиг се последва от развитие на обезводняване и нарушаване на обмяната на веществата. На фона на недостиг на течности нарастват проявленията на интоксикация.

Повишава се риска от развитие на хипотония – ниско кръвно, нарушения във сърдечната функция.

Токсикоза – как да се справим със сутрешната болест

Универсалното лекарство против токсикоза не съществува , всичко зависи от индивидуалните особености на организма.

 1. Почивайте си повече – пълноценният сън и разходките следва да са приоритет.
 2. Хранете се на малки порции на всеки 2-3 часа.
 3. Ограничете пикантно и мазно.
 4. Повече от храните, които блокират гаденето и повръщането. При едни са ефективни киселите краставички, при други помага кока кола. Разбира се с последната НЕ трябва да се злоупотребява. До колко е вредна, трябва да се замислим, след като престане да ни се гади. Повръщането във всеки случай е по-нежелателно, отколкото глътка газирано.
 5. Повече храни, богати на витамин В6. Яжте фасул, соя, ориз.
 6. За вечеря приготвяйте храни, съдържащи сложни въглехидрати. Последните поддържат стабилни нива на глюкоза, а това означава, че ще успеете да избегнете рязкото понижение на захарта до сутринта, което обикновено се съпътства от пристъп на гадене.
 7. Когато си лягате, помислете за закуската – на нощното шкафче е добре да има чаша вода, лимон, бисквити.