Световъртеж и повръщане – това са само симптоми, които могат да имат множество причини.

Понякога сигнализират за опасни заболявания, понякога това са напълно очаквани физиологични състояния.

Какви заболявания трябва да се изключат, какви симптоми могат да бъдат тревожни и кога е необходима консултация с лекар?

Какви заболявания е необходимо да се изключат?

За да разберем какво именно е предизвикало появата на световъртеж и повръщане, трябва не само да отчитаме тяхната поява, но и да посочим рискови фактори за развитие на опасни заболявания.

За щастие, появата на тези симптоми невинаги е признак на сериозни заболявания, това могат да бъдат напълно физиологични състояния и доста очаквани от жените, например, бременност.

Лекарите могат да посочат причините за поява на такива симптоми. Но първо, е необходимо изключване на най-очевидните, за които ще стане и въпрос.

Тревожност и проблеми с психическото здраве

Постоянната и силна тревожност могат да предизвикат гадене и повръщане. Някои болни могат да усетят световъртеж.

Често такива симптоми се появяват преди някакво важно събитие, или пък ситуацията е предизвикана от силно емоционално натоварване.

Веднага щом емоционалното равновесие се възстанови, всички симптоми изчезват.

Продължителното съществуване на безпокойство и съчетанието с гадене и повръщане може да стане причина за патологична връзка. При възникване на безпокойство, се появява гадене, възможно и повръщане и световъртеж.

Депресията, особено хроничната може да стане причина за храносмилателни проблеми.

Симптоми на чревни инфекции

Чревните инфекции са група заболявания, характерни симптоми на които могат да бъдат гадене, повръщане, повишение на телесната температура.

Упоритото повръщане е причина за обезводняване, което може да предизвика световъртеж. В някои случаи именно по тези симптоми може да се постави диагноза.

Диабет

При захарен диабет при повишено или ниско ниво на кръвна захар е възможна поява на редица неприятни симптоми – повръщане, световъртеж, нарушения на съзнанието и редица други неприятни симптоми.

При диабет е възможно развитието на опасно за живота състояние – диабетна кетоацидоза.

Световъртеж и заболявания на вътрешното ухо

Във вътрешното ухо е разположен вестибуларният апарат. Затова различните заболявания на вътрешното ухо, инфекции, травми могат да предизвикат световъртеж и да се стигне до повръщане.

При заболявания на ухото се формира т.нар. истински световъртеж, когато човек усеща, че се движи в пространството, но няма реално движение.

Заради разликата в усещанията и сигналите, които попадат в главния мозък се появяват и тези неприятни усещания. Следва да се припомни, че заболяванията на вътрешното ухо се развиват бавно и постепенно.

Лекарите обръщат внимание, че около 4% от получилите исхемичен инсулт, страдат от подобни симптоми.

Дисфункции на нервната система

Нарушенията на предаването на импулси на различни нива на нервната регулация могат да станат причина за световъртеж и други неприятни симптоми.

Ако тези симптоми са хронични, и установяване на възможните причини не е постигнато, е необходимо провеждане на редица изследвания, целта е изключване на опасни заболявания.

Мигрена

Преди началото на мигрена пациентите могат да усещат редица симптоми, които се наричат аура.

При някои се наблюдава влошаване на зрението, световъртеж, повръщане и повишена чувствителност към ярка светлина, звуци. След това се развива силно главоболие.

Кога е необходима консултация с лекар?

Ако на фона на повръщане се повишава и температурата и при многократно повръщане, при което не е възможно да се приема храна и вода.