Парапротезна инфекция – това е много често срещано патологично състояние, развиващо се след замяна на компонентите на става с импланти.

Същността на това заболяване се заключава в това, че ендопротезирането се съпровожда с разпространение на инфекциозна флора, която на свой ред предизвиква възпалителни процеси.

На първо място в клиничната картина при тази патология излизат ярко изразени клинични проявления.

В редица случаи при засягане на дълбоките тъкани се наблюдава присъединяване и на общ интоксикационен синдром.

Най-често срещаните усложнения при това нарушение са абсцеси и флегмони. В тежки случаи инфекциозната флора може дори да предизвика сепсис.

Причини и рискови фактори

Актуалността на парапротезната инфекция в съвременната медицина е изключително висока. Това пряко свързано с факта, че последните години все повече интервенции, свързани с протезирането на ставите.

До преди няколко години ендопротезирането се е осъществявало само в областта на тазобедрената става, то сега на тази операция се подлагат и други ставни елементи.

Според статистиката този патологичен процес се развива в не повече от 1 процент от случаите при първично протезиране.

Повторното поставяне на имплант се усложнява от тази болест вече в повече от 10% от случаите. Следва да се отбележи, че най-често с това заболяване се сблъскват хора в напреднала възраст.

Парапротезна инфекция може да бъде предизвикана от най-различни микроорганизми

Установено е, че най-често тази възпалителна реакция е обусловена от представители на стафилококовата флора. По-рядко като възбудител е ешерихия коли, стрептококи и т.н.

Що се отнася до предразполагащите моменти, основни от тях са твърде продължителна операция.

Ако хирургичната интервенция продължава повече от 3 часа, вероятността от развитие на това заболяване значително нараства. Същото се отнася и до пациентите, сблъскали се с различни усложнения в хода на операциите, например, голяма кръвозагуба.

Освен това в редица случаи възпалителният процес в областта на имплантираната става е обусловен от специфична реакция на организма на внедряването на чужди тъкани.

В отделна група са и ситуации, когато поставената конструкция е нестабилна, което води до постоянно увреждане на околните тъкани. Системното травмиране създава благоприятни условия за присъединяване на инфекциозна флора.

В рисковата група по възникване на парапротезна инфекция се намират отслабени хора, които имат проблеми с имунната защита или тежки съпътстващи заболявания. Установено е, че проведената бактериална терапия преди хирургична интервенция също играе негативна роля. Вероятността от развитие на този патологичен процес е значително по-висока при тези, които пренебрегват лекарските препоръки.

Симптоми при парапротезна инфекция

Симптомите при това възпаление пряко зависят от дълбочината на неговото разпространение.

Основната разлика е, че при повърхностен вариант протезираната става не се засяга, а възпалителната реакция се локализира само в областта на меките тъкани.

Дълбокият вариант се съпровожда с изразено нарушение на функционалната активност на ставата, поради увреждане на мускули и фасции.

При повърхностен вариант болният се оплаква от зачервяване и отоци на тъканите в мястото на провеждане на операцията.

Наблюдава се местно повишение на телесната температура и присъединяване на умерено изразен болков синдром.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагностиката при тази патология се основава на преглед на ставата и снемане на анамнеза.

От инструменталните методи се използва ултразвуково изследване, рентгенография, а при съмнителни случаи – магнитно-резонансна томография.

Освен това на болния се назначава общо и биохимично изследване на кръвта.

Лечението зависи от дълбочината на патологичния процес. При повърхностно засягане се назначават антибиотици.