Изследователи от университета Рутгерс решили да направят експеримент с ударни дози витамин Д, които жени участнички в проучването трябвало да приемат, за да видят какво ще се случи.

Резултатът се оказва впечатляващ и всичко било наред.

Свръхдози витамин Д и забавяне на реакциите

В изследването взели участие жени на възраст от 50 до 70 години, които били разпределени в 3 групи.

В първата трябвало да приемат 600 международни единици /МЕ/ от витамина под формата на хранителна добавка, което съставлява препоръчителната дневна норма. Жените от втората изпивали по 2000 МЕ витамин D дневно, а от третата – цели 4000.

Толкова внушителни количества са почти тавана на дневните допустими дози. На рисковите групи като бременни и хора в напреднала възраст често се изписват такива дози, „за всеки случай”. Какви са последствията, вече стана ясно.

Изследователите установили, че при жените от групата, която приемала 2000 МЕ на ден, се подобрили когнитивните функции: памет, внимание, подобряване възприемането на нова информация. Това само по себе си не е лошо.

По-нататъшно повишение на дозата нямало положителен ефект.

Но имало и лоши новини. В групата с 2000 МЕ се установила тенденция за забавяне на реакциите, при участничките, приемащи 4000 МЕ, признаците на забавяне били още по-силно изразени.

Отдавна е известно, че витамин Д оказва влияние на централната нервна система, въпреки това точен механизъм на това явление засега е неясен.

За сметка на това учените получават косвено обяснение, че приемът на високи дози увеличава риска от фрактури.

Вероятно, при всяка загуба на равновесие тези хора просто няма да успеят да реагират и неизбежно ще паднат, понякога с най-неблагоприятните възможни последствия.

Как да си набавим витамин Д естествено

В умерените географски ширини, и по-точно в южната им част, където се намира България, не е толкова трудно да си набавяме достатъчно количество витамин Д.

Достатъчно е да излизаме на слънце от април до октомври. През ноември и зимните месеци също има топли и слънчеви дни, затова не трябва да ги изпускаме, особено ако са през уикенда.