Левкоплакия на пикочния мехур – това не е често диагностицирано патологично състояние, при което нормалният преходен епител, покриващ този орган, се замества от многослоен плосък епител, понякога с признаци на ороговяване.

Левкоплакия на пикочния мехур - какви са усложненията

Това заболяване невинаги се съпровожда с клинични проявления. Първите оплаквания обикновено възникват, когато патологичните изменения вече са засегнали голяма площ от лигавицата.

В напреднал стадий може да стане причина за еректилна дисфункция при мъжете, да доведе до поява на болезнени усещания при полов контакт при жените.

На практика при всички се установяват съпътстващи инфекции на отделителната система.

Пикочният мехур се подлага на развитие на левкоплакия при не повече от 1 човек на 10 000 души население.

Опасност от това заболяване, освен гореизброените усложнения, се състои още и в това, че при повече от 10% от хората сформиралите се усложнения впоследствие водят до хронична бъбречна недостатъчност.

При 35% от хората, вследствие на левкоплакия се развива бъбречнокаменна болест.

Как се развива левкоплакия на пикочния мехур

Днес учените не могат да стигнат до единно мнение относно механизма на развитие на левкоплакия.

Някои от тях смятат, че нейното възникване се предшества от продължително протичащо възпаление в пикочния мехур.

Възпалителните огнища, локализиращи се и в други отдели на отделителната система, също се разглеждат като провокиращ фактор.

Според друга теория, основната роля във формирането на това заболяване са различни ендокринни нарушения.

В хода на множество изследвания се установи, че при много жени с тази диагноза присъстват разнообразни проблеми с менструалната функция.

Неконтролираният прием на противозачатъчни е сред предразполагащите фактори.

Предполага се, че пикочният мехур може да се подложи на специфични изменения след травмиращо въздействие.

На първо място се предполагат различни медицински манипулации, например, цистоскопия или поставяне на изкуствени дренажи.

Възможни причини за левкоплакия са различни трофични нарушения, вредни навици, някои паразитни заболявания, а също и имунодефицитни състояния.

В зависимост от степента на морфологични изменения левкоплакията се дели на 3 степени. При първата признаците на клетъчно израждане все още не са видими с просто око и се откриват само при хистологично изследване.

Втората степен се установява само в случай, ако се появят визуални проявления. Това означава, че пикочният мехур отвътре се покрива с белезникав или с жълтеникав налеп, който е разположен във вид на единични огнища.

При трета степен в патологичния процес е въвлечена на практика цялата лигавица.

Симптоми при левкоплакия на пикочния мехур

В ранните стадии измененията не се съпровождат с характерна симптоматика, но с прогресиране на заболяването клиничната картина се разраства.

Приблизително при 25% от случаите болният се оплаква от болезненост при уриниране. При 80% от хората присъства постоянна дърпаща болка ниско в корема.

По-рядко се наблюдава характерният за цистита симптом – често непреодолимо желание за уриниране, което се съпровожда и с изпускане уринарна инконтиненция.

Най-интензивна е болката в случай, ако в патологичния процес е въвлечена голяма площ на лигавицата.

Гореизброените клинични проявления водят до значително понижаване на качеството на живота. Уринирането се ускорява и дори през нощта може да стигне до 5 и повече пъти в час.

При тежка форма на това заболяване присъстват симптоми като кървави примеси в кръвта, поява на белезникава мътна утайка.

Болният с тази диагноза става по-раздразнителен, измъчва го безсъние и възникват различни невротични разстройства.

Диагностика и лечение на левкоплакия

Тази болест доста трудно може да се заподозре само въз основа на съпътстващи оплаквания, тъй като сходни клинични проявления имат и много други патологии.

За оценка на състоянието на лигавицата се провежда цистоскопия с едновременно вземане на тъкани за по-нататъшно хистологично изследване.

Също се назначава пълно изследване на урината. При жените следва да се оцени състоянието на хормоните.

Първо, при левкоплакия на пикочния мехур е необходимо отстраняване на възпалителното огнище в този орган.

За тази цел се използват антибактериални или противовирусни препарати, назначават се нестероидни противовъзпалителни средства.

Добър ефект се наблюдава при назначаване на физиотерапевтични процедури, които позволяват да се понижи интензивността на възпалението.

Как да се предпазим от левкоплакия на пикочния мехур

Принципите на профилактика се свеждат до своевременно лечение на съществуващи възпаления, справяне с вредните навици и рационално използване на лекарствени препарати.