В Lechenie.bg вече неведнъж сме писали, че електромагнитните полета, изходящи от мрежовите телефони, са опасни за здравето. Но ако по-рано това бяха само предположения на учените, то сега свои изявления направиха и авторитетни организации.

Международната агенция по изучаване на рака и СЗО признаха, че мобилните устройства предизвикват развитие на злокачествени заболявания.

Как да се предпазим?

Да започнем с децата

По възможност не давайте на децата мобилен телефон. Намалете разговорите по такива устройства с децата си до минимум, а по-добре общувайте с СМС-и. Звънете им от градски, тоест от домашен, а не от мобилен телефон.

Не носете телефона в джобовете си – дръжте го в чанта, възможно по-далеч от тялото си. Не дръжте мобилното устройство до ухото си, докато има звуков сигнал, тоест докато звъните на някого или когато разговаряте с някого – през това време радиацията е най-интензивна.

Не оставяйте телефона си близо до себе си, по време на отдих, сън. Трябва да бъде на минимум 1.5 метра от вас. Използвайте слушалки или дори безжични такива с Bluetooth, за да се налага да доближавате телефона до главата си по време на разговор.

По пътя към трепанацията

Електромагнитното излъчване винаги се е отнасяло към вредните за здравето. Представете си, че може да слага главата си във включена микровълнова печка – очевидно е, че това няма да се отрази благоприятно на здравето му.

Мобилните телефони, разбира се, не са микровълнова печка, но с тяхното излъчване те постоянно въздействат на нашия мозък и не само.

По тяхна вина, намиращите се във вътрешното ухо сложни нервни образувания, осигуряващи функционалността на слуховия и вестибуларните анализатори и на ретината са изложени ежедневно на въздействията на електромагнитните полета.

Средностатистическия съвременен човек разговаря по мобилния си телефон до няколко часа дневно. За организма това е колосално натоварване.
До скоро от СЗО се въздържаха от официални заключения по въпроса за излъчването на мобилните телефони, но след публикуването на данните от изследвания, в които участвали 13 държави, експертите на организацията признаха за тяхната потенциална опасност.

А как и би могло да бъде иначе, тъй като някои учени смятат, че от рак на мозъка е възможно да се разболеят дори и тези хора, които разговарят по мобилен телефон само по 15 минути дневно.

Изменения в клетките предизвикват мощните електромагнитни вълни, които излъчват мобилните телефони. Признаци на увреждане, според някои изследователи, могат да се проявят не веднага, а след 15-20 години.

Към 2020-та година броя на хората с тумори на главния мозък може да нарасне до 20 пъти.

Децата са изложени на най-голям риск

Ако при по-възрастното поколение облъчването се осъществява върху вече формиран мозък, то децата са в много по-лошо положение.

Главният мозък на децата се намира в стадий на развитие и е по-уязвим на въздействието на вредните фактори на външната среда в сравнение с мозъка на човек в зряла възраст.

Доказано е, че детският мозък поглъща повече електромагнитна енергия, на въздействие биват подложени по-голямо количество области на мозъка, включително и тези, които отговарят за умственото развитие.

В България има приблизително 1 милион деца на възраст от 5 до 19 години и практически всички използват мобилни телефони.

И това са първите в историята на човечеството деца, използващи мобилните комуникации, почти толкова колкото и възрастните и те влизат в групата с най-голям риск за здравето от въздействието на електромагнитното поле от радиочестотния диапазон.