Чуждите фотографии в социалните мрежи предизвикват завист и ненавист към собственото ни тяло и ни пречат да променим хранителния си режим в положителна посока.

Как да излезете от порочния кръг, без да напускате мрежата и да започнете адекватно да възприемате себе си?

Това, че сте нестандартни означава, че нещо не ви е наред?

Модата на социалните мрежи в България навлезе около 2009 година, когато Фейсбук започна да се използва от една доста голяма част от населението.Социалните мрежи предоставят възможност всеки да направи от себе си кумир и пример за подражание.

Именно от социалното интернет пространство в нашия живот навлезе думата selfie. Сега дори и най-баналният момент от живота на един човек може да бъде представен от него по такъв начин в социалните мрежи, че останалите потребители да пожелаят да бъдат като него.

Многократните автопортрети, тоест селфита, постепенно се превръщат в навик, който стимулира нарцисизма – много психолози го разглеждат като едно от личностните разстройства.

Влизайки в чужди страници, профили и групи, ние виждаме самодоволни хора. Те денонощно пият капучино, хапват десерти с мазна сметана и въпреки това остават стройни. Това е показател за успешност, а ако вие не сте такива това означава, че нещо не ви е както трябва.

Всъщност стандартите за външността и поведението, които ни налага културата на социалните мрежи – не е просто тенденция, а целенасочена работа. Помислете, ако всички ние наистина бяхме уникални личности, то ние просто не бихме могли да бъдем контролирани.

Ние нямаше да купуваме такова количество козметика, дрехи, аксесоари – всеки би бил наясно, че той и без това е уникален.

Стремежът към някакъв общ идеал ни заставя да купуваме чайове и каши за отслабване, да се опитваме да изглеждаме като стройна висока блондинка/брюнетка или както бихме били харесвани в социалните мрежи.

Двете крайности

Гледайки снимки на хора със съвършени тела в социалните мрежи, е възможно да се депресираме, защото осъзнаваме безсилието си, че няма да станем такива.

И затова някои хора с по-нестабилна психика – това са най-често тийнейджъри, чиято психика принципно не е укрепнала, стигат до крайности.

Първата е анорексията. Гледайки хора с идеални тела е някои хора е възможно да започнат да се сърдят на себе си, да завиждат, дори и да изпаднат в състояние на отчаяние – проклетите мазнини на корема, целулитът става все по-забележим…

Те започват с всички сили да се опитват да отслабват, при вида на първите резултати вече разбират, че не трябва да се спират. Но самото отслабване не носи щастие. Интересно изследване по тази тема е проведено от учени от Лондонския университетски колеж.

Изследователите анализирали здравословното състояние на почти 2 хиляди британци, които в периода преди стартиране на проучването били отслабнали.

Показателите за физическото здраве на участниците, например нивата на холестерола и на кръвната захар се понижили, но емоционалното им състояние било влошено, а при повече от половината били установени признаци на депресия.

Другата крайност – напълняване. Прекарвайки в социалните мрежи 2-3 часа и дори повече в изучаването на чуждите тела, повечето хора, които го правят, дори и не осъзнават, че могат да използват това време, за да направят собствената си фигура по-привлекателна – да си приготвят здравословна храна както и леки упражнения.