През зимата все повече време прекарваме у дома, а това може да се превърне в проблем. Възможно е зачестяване на тежките пристъпи на бронхиална астма, обостря се кожната алергия.

Проявяват се признаци, сходни на полиноза, макар и да няма цъфтене и цветен прашец навън.

Това е свързано с факта, че в домовете на алергичните има провокатори, които са невидими за човешкото око, но това не ги прави по-малко опасни.

Каква е ролята на вредните навици, домашния прах и насекомите вредители, по какъв начин те вредят на здравето?

Проблемът с домашната алергия

Честно първичната сенсибилизация и повторните контакти с алергени, провокиращи кожни реакции или пристъпи на бронхиална астма протичат у дома. Колкото по-дълго пациентът прекарва у дома, толкова по-лошо му става.

Това е свързано с някои битови провокатори на алергии, които често са незаменими за човешкото око, но съществено вредят на здравето на алергичния.

При алергия или бронхиална астма, се препоръчва отстраняването на тези провокатори, до колко това е възможно или да се намери начин да им се повлияе. Но какво да се търси, какви са най-опасните провокатори?

Акари и бронхиална астма

Микроскопичните насекоми, наричани акари, са сред най-разпространените провокатори на алергия, особено на бронхиална астма. Хранят се с частици епидермис на хората и обикновено в помещението е над 40%, а влажността над 20%.

И макар повече да харесват спалните принадлежности и мека мебел, все пак могат да се намерят във всяко място на дома.

Ако бронхиалната астма се предизвиква от контакт с акари, алерголозите препоръчват обработка на възглавници, матраци и одеяла със специални средства. Спалното бельо се пере на 60 градуса на всеки 7-10 дни.

За разлика от дървениците, акарите не хапят, тяхното присъствие у дома е незабележимо. Но свръхчувствителният човек реагира на високата концентрация с пристъп на бронхиална астма.

За намаляване на контакта с акарите при наличие на алергия, почистването на дома трябва да се повери на други членове на семейството или да се използва маска, прахосмукачка с HEPA филтър или двуслойна торбичка. Важно е да се откажем от меките играчки, тежките щори и килими.

Домашни любимци и техните косми

При предразположение към алергия, наличието на животни у дома може да стане провокатор. Но поради причини не напълно ясни за учените, някои алергични не реагират на отделни породи кучета и котки.

Макар и да няма такова понятие като хипоалергенна котка или куче, някои породи като пудел, котки от породата сфинкс,правят по-малко пърхот. Именно на нея, а не на пърхота, а не на вълната реагира алергичният.

Често дори след премахване на животното от дома, алергията се запазва още известно време, тъй като по мебелите, стените и пода остават частици косми и пърхот.

Хлебарки – провокатори на респираторни проявления

Хлебарките имат голяма роля в провокацията на бронхиална астма сред жителите на големите градове. Алергените се намират в слюнката и фекалиите на хлебарките.

Но не трябва да се смята, че щом в жилището няма нито едно насекомо или са отстранени след обработка, проблемът е решен. Необходимо е тотална обработка на цялата сграда, което често не може да се осъществи.

Понякога хората с алергия не се решават да тровят хлебарките, тъй като са обезпокоени как химическите вещества ще въздействат на тяхното здраве.