Какво е астма?

Това заболяване затруднява дишането на детето. Клиничното състояние причинява подуване и възпаление на дихателните пътища, които достигат достигат белите дробове. Когато астмата се прояви дихателните пътища се стягат и стават по-тесни.

Стесняване на дихателните пътища частично възпрепятства преминаването на въздуха и това резултира в затрудненото дишане на детето. Тези внезапни обостряния се наричат астматични пристъпи или екзацербации.

Астмата засяга децата по различни начини. Някои деца имат само астматични пристъпи по време на сезона на алергиите, когато те дишат студен въздух или при физическо натоварване. Други деца имат много тежки екзацербации, при които имат нужда от лекарска помощ.

Дори ако детето ви има няколко астматични пристъпа, вие пак трябва да лекувате заболяването. Ако набъбването и дразненето на дихателните пътища на детето, не се контролират, астмата може да понижи качеството му на живот и да възпрепятства нормалното му развитие.

Въпреки че астмата е заболяване, което продължава цял живот, подходящото лечение, може да го контролира и да детето да бъде в добро здравословно състояние. Много деца спортуват и живеят активно, въпреки заболяването.

Какви са симптомите на астма при децата?

Симптомите на астмата при децата могат да бъдат разнообразни и варират в зависимост от тежестта на заболяването.

 • Хриптене: Хриптенето е един от най-типичните симптоми при деца с астма. То представлява свистящ звук, който се чува при дишане и се дължи на стеснени дихателни пътища. Хриптенето може да бъде по-силно или по-тихо и обикновено се усеща по време на издишане.
 • Кашлица: Децата с астма често изпитват силна кашлица, особено през нощта или след физически натоварвания. Кашлицата може да бъде упорита и да доведе до дискомфорт за детето.
 • Стягане на гърдите: Децата с астма могат да усетят стягане или болка в гърдите си. Това се дължи на възпалителните процеси в дихателните пътища и може да бъде неприятно за тях.
 • Недостиг на въздух: Един от основните симптоми на астмата е усещането на недостиг на въздух. Децата могат да се чувстват задушени или затруднено да дишат, което може да ги притесни.
 • Проблеми със съня: Астмата при децата често води до проблеми със съня. Нощното хриптене и кашлицата могат да нарушат съня на детето и да го направят по-раздразнително и уморено през деня.
 • Умора при физическо натоварване: Децата с астма обикновено се уморяват по-бързо при физическо натоварване в сравнение с техните здрави връстници. Това се дължи на ограничената способност на тяхните дихателни пътища да се разширят и доставят достатъчно кислород до тяхните мускули.
 • Обостряне през нощта: Много деца с астма изпитват обостряне на симптомите през нощта. Този феномен, известен като "нощна астма," може да доведе до нарушаване на съня и дискомфорт за детето.

Важно е да се отбележи, че симптомите на астмата при децата могат да варират в зависимост от индивидуалната тежест на заболяването и наличието на други фактори, като алергии или инфекции на дихателните пътища.

Поради това, е от съществено значение да се консултирате с лекар, ако подозирате, че вашето дете има астма.

От какво се причиняват?

Учените не знаят точно какво причинява заболяването. Но има няколко рискови фактори:

 • Заболяването е с фамилна анамнеза;
 • Много по-често биват засегнати хората с алергии, въпреки че не всички хора с алергии развиват заболяването. И не всички астматици имат алергии.
 • Замърсяването може също да стане причина или да влоши клиничното състояние.

Лечение на астма при децата

Лекарят изготвя план за лечение на заболяването.

Целите на лечението са:

 • Контрол на заболяването в дългосрочен план. В изготвения от лекуващия лекар на детето ви план за лечение се посочва какво лекарство детето ви трябва да приема. Също така ще ви помогне да проследявате симптомите на детето ви и въз основа на това да определяте дали е ефективно лечението. На повечето деца се предписва ежедневен прием на инхалаторни кортикостероиди, като тези лекарства спомагат за намаляване на подуването на дихателните пътища и за предотвратяване на пристъпите.
 • Лечение на астматични пристъпи, когато те се появят. Също в плана за действие при астма се посочва какво да правите, когато детето ви има астматичен пристъп. Планът ще ви помогне да идентифицирате дразнителите, които могат да причиняват пристъпите на детето ви. При астматичен пристъп обикновено се използват лекарства с бързо действие като албутерол.
 • Ако детето ви се нуждае от лекарството с бързо действие по-често от необходимо, се консултирайте с вашия лекар. Това е знак, че заболяването е извън контрол и това може да предизвика усложнения.
 • Астматичните пристъпи могат да застрашат живота на детето ви, но ще сте в състояние да ги предотвратите, ако се придържате към изготвения от лекуващия лекар на детето ви план. Ще е необходимо лекарят да ви научи на определени умения, които ще ви помогнат при изпълнението на плана.