Възпаление на зърното - причини и симптоми
Полезно

Възпаление на зърното, нарича се също и телит. При това заболяване често се наблюдава увреждане не само на зърното, но и на алвеолата, която го заобикаля.

Този патологичен процес е с инфекциозна природа и може да бъде предизвикан от най-различни представители на патогенната флора.

От клинична гледна точка, тази патология включва доста изразен общ интоксикационен синдром, допълващ се с местни възпалителни признаци.

В случай че лечението се забави, съществува риск от разпространение на инфекциозната флора към по-дълбоко разположени тъкани с развитие на мастит, флегмон или дори гангрена.

В преобладаващия брой случаи възпалението на зърната се съчетава с телит

Но понякога патологичният процес може да е с изолиран характер. Точни сведения за разпространението на това заболяване няма сред населението.

Известно е, че с него могат да се сблъскат не само жени, но и представители на силния пол. В редки случаи възпалителна реакция се развива, дори при новородени.

След да се отбележи, че в редица случаи при това заболяване специфичните изменения засягат не едната, а едновременно и двете зърна.

Вниманието на лекарите относно този проблем се обяснява със съществуващото мнение, че може да доведе до формиране на злокачествен процес.

Водещ фактор, който взема участие в развитието на това възпаление, е инфекциозната флора. Често тя прониква в тъканите на зърното от външната среда при наличие на някакви микроувреждания.

Но понякога инфекцията може да се разпространи с помощта на хематогенен път от съществуващите в организма хронични огнища.

Сред бактериите като възбудители на този патологичен процес най-често причинители са стафилококи и стрептококи.

Вирусната и гъбичната флора предизвиква формиране на възпалителни реакции в зърното, значително по-рядко, но тази вероятност не трябва да се изключва.

С тази болест най-често се сблъскват кърмещите жени. В този случай основен предразполагащ момент е застоят на мляко в протоците на млечната жлеза.

Застоялият секрет е благоприятна хранителна среда за условно-патогенната флора, която впоследствие по протоците стига непосредствено до зърното.

За лактостазата способстват много фактори, например, анатомични особености на структурата на млечната жлеза, неправилна техника на изцеждане.

Симптоми, възникващи при възпаление на зърното

При този патологичен процес присъстват както местни, така и общи симптоми.

Но като цяло клиничната картина пряко зависи от разпространението на възпалителната реакция, характера на възбудителя, а също и от индивидуалните особености на организма.

Един от водещите признаци е болката. Понякога болковият синдром присъства постоянно, а друг път възниква само при палпация.

Интензивността на болката също може да се различава при всяка конкретна пациентка.

По време на прегледа се откриват симптоми като отоци на засегнатата област, нагрубяване и вплътняване на зърното, а също и хиперемия на кожата.

Често от зърното при натискане или постоянно се отделя серозен или гноен секрет. Понякога този секрет придобива характер на кървене.

Диагностика и лечение на болестта

Обикновено диагностиката на това заболяване не създава особени трудности и в повечето случаи се основава на вече съпътстващи клинични проявления.

Допълнително е необходимо провеждането на пълна кръвна картина и биохимичен анализ, в които присъстват симптоми на възпалителния процес.

Лечението при възпаление на зърното предполага назначаването на местни антибактериални или противовирусни препарати. При необходимост могат да се използват и системни антибиотици.

За намаляване на болката е показен прием на нестероидни противовъзпалителни средства.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.46 183

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg