Грижата за устната кухина се възприема като ежедневна рутина, скучна манипулация.

Миенето на зъбите и почистването на венците все пак е нужно, но заради пренебрежително отношение понякога се допускат грешки.

Това създава условия за безконтролно размножаване на бактерии и като следствие е възможно развитие на кариес и възпаление на венците.

Какви са основните грешки в хигиената за устната кухина, които са причина за множество неблагоприятни последствия?

Грешки в хигиената – това не е за мен

Повечето хора, които се обръщат към зъболекар с определени оплаквания, казват, че хигиената отговаря на всички изисквания – четки, пасти, миене 2 пъти дневно.

Но все пак зъболекарят открива кариеси или възпалителни заболявания на меките тъкани на устната кухина.

Каква е причината?

За никого не е тайна, че хигиената на устната кухина е основа за профилактика на многобройни заболявания, но за да се постигнат наистина резултати зъбите трябва да се почистват правилно.

Днес вече не е достатъчна само четката и пастата за зъби, необходимо е използването и на допълнителни средства.

Кои са 3-те най-разпространени грешки, които могат да доведат до безконтролно размножаване на бактерии и впоследствие да се образува кариес?

Грешка №1 – неправилно подбрана четка за зъби

Основната причина за кариеса са бактериите, които могат да живеят в устната кухина.

При някои хората микроорганизмите с години не предизвикват никакви изменения.

Във всеки случай, за да се предизвика кариес, са необходими и допълнителни, предразполагащи фактори:

• Натрупване на бактерии в комбинация с плака;

Плаката е всъщност остатъци от храна с бактерии, които се минерализират и се превръщат в зъбен камък.

Съвременното отстраняване на плаката спомага за значително намаляване на риска от развитие на кариес, неговите усложнения и възпаления на венците.

А този ефект може да се постигне с помощта на правилно подбрана четка за зъби.

Практиката показва, че повечето хора предпочитат да използват меки четки за зъби, особено когато се проявяват първите признаци на възпаление на венците. Това е и най-разпространената грешка.

Премахването на зъбна плака е основата на профилактиката на възпаление на венците и кариеси и може да се постигне само с четка със средна твърдост.

Използването на меки и твърди четки има строги показания, които не трябва да се разширяват, в противен случай това може да доведе до сериозни и необратими последствия.

Грешка №2 – неправилно премахване на остатъци от храна от труднодостъпни места

Съвременните четки за зъби имат множество предназначения, движенията с четката позволяват по-добре да се почистят труднодостъпните места, където се натрупват бактерии.

Невинаги различната дължина на космите на четката са от полза, а напротив – понякога травмират венците и зъбите при нарушаване на безопасността на използване.

Изборът на четка за зъби е по-добре да се направи от зъболекар, който препоръчва и други средства, в зависимост от конкретния случай.

Грешка №3 – кариесът не е проблем, най-важното е белоснежната усмивка

Изборът на паста за зъби е цяла наука.

В повечето случаи пациентите предпочитат да купуват паста за зъби, която обещава белоснежна усмивка.

Правилната грижа за устната кухина с помощта на четка и паста спомага не само зъбите да станат по-бели, но и защитава устната кухина от множество агресивни фактори.

Съвременните пасти за зъби са лекарствена форма, която се използва за разрешаването на множество проблеми – чувствителни зъби, лош дъх, а освен това и укрепва емайла.