Възрастта на жената – това е условност, но въпреки това, към 30 години е необходимо да се научи разумно да оценява реалността и да не храни илюзии.

Нереалните очаквания пречат на адекватното възприемане на събитията и планиране на живота. Всички хора си създават собствената реалност, изграждат свои жизнени модели, това е особеност на психиката. Има илюзии, от които жената задължително трябва да се избавим към 30 години.

Откъде се появяват илюзиите

Всяка секунда ни въздейства огромно количество информация, която пропускаме през своята призма и така се формират житейските ни принципи, а илюзиите се формират от подсъзнанието.

1.Илюзия за пълна отговорност за собствения живот

Жените обичат да си мислят, че напълно контролират своя живот. Иска им се да вярват, че са готови да поемат пълна отговорност за всичко, което се случва с тях. Но те лесно обвиняват за своите провали обществото, държавата, началството.

Подобен начин на мислене се отразява и на техните отношения с мъже. Жената иска да вярва, че активно влияе на семейния живот, но всъщност това е само илюзия.

2.Илюзия за вина

Много жени са склонни да обвиняват себе си за „лошия” резултат. Те обвиняват себе си за неправилно взетите решения, недостатъчно вкусна вечеря.

Жените могат да изпитват чувство за вина, дори за своите мисли и емоции. Подобен начин на мислене кара жената да угажда на своя съпруг, да изпълнява всички капризи на децата, да върши работа на колегите.

Тотално чувство за вина – това е илюзия. Най-често проблемът се крие във възпитанието. Понякога родителите допускат сериозна грешка – те постоянно критикуват своята дъщеря, прехвърлят на нея отговорността за поведението на другите хора.

Учат я добре да се държи, за да бъдат околните доволни. Девойката свиква с чувството за вина, и този модел пренася в зряла възраст.

3.Родителите – островът на стабилността

Когато жените не са сигурни в своя мъж или във финансовата стабилност, те се успокояват с това, че във всеки един момент могат да се обърнат към родителите.

Бащиният дом изглежда като тихо гнездо, а родителите като скала, зад която могат да се скрият от всички несгоди. Тази илюзия пречи на поемането на пълна отговорност за собствения живот.

На около 30 години жената започва да разбира, че не родителите, а вече тя е тяхна опора. И те я търсят при всеки проблем.

Проблемите се решават от само себе си

За мъжете е характерно да решават проблемите веднага, а жените често си заравят главата в пясъка. Струва им се, че ситуацията ще се разреши от само себе си, ако изчакат малко.

Но подобно поведение може да доведе до значително влошаване на качеството на живота.

Илюзията, че проблемът може да се реши от само себе си. Задължително трябва да се анализира ситуацията, за да не се допускат едни и същи грешки.

Живот на кредит – може би е удобно

Да си позволят лукс само от една заплата, не всички жени го могат. Но всички искат да се поглезят с нови обувки, чанта и дрехи, затова и някои жени вярват, че да живееш на кредит е много удобно.

Заемът създава илюзия за увереност – такъв е начинът ни на мислене.

На 30 години необмисленото харчене на по-големи  суми е непростим лукс. В случай на непредвидени разходи задължително трябва да има възглавница за финансова безопасност.

Има време за реализация на мечтите

Домакинска работа, служебни ангажименти и деца – дните отминават като миг. За изпълнение на мечтата не стига време, затова жената отлага реализацията за утре. А след това за още няколко дни. Това може да продължи с години, тъй като илюзията, че има още време, сякаш успокоява душата.

На 30 години не само трябва да се мечтае, но и да се правят реални планове. Ако желаете мечтата ви да се изпълни, следва да се предприемете конкретни действия, а не да храните илюзии.