Учени от Университета Емори в Атланта /САЩ/ стигат до извода, че редовното пиене на сокове от пресни плодове вреди на здравето дори повече, отколкото сладките газирани напитки.

Соковете от пресни плодове опасни за здравето след 60

В рамките на изследването били анализирани данни за 13 400 мъже и жени, средната възраст на които била 64 години. Всички те взели участие в мащабен проект, при който се изследвал инсулта и се провежда в периода 2003-2007 г.

71% от участниците били със затлъстяване или с наднормено тегло. Средно 8,4% от ежедневния обем на калории, те получавали от сладките газирани напитки 4% - от 100% плодов сок.

За 6 години наблюдения 1000 души от участниците умират като причина не се посочва, а при 168 от тях смъртта настъпва вследствие на исхемична болест на сърцето.

Смята се, че опасност представлява ситуацията, при която 10% и повече от приеманите калории са от тези напитки.

При изучаване на информацията за хранене на доброволците, учените установили, че тези, които пили напитки със захар, включително и плодови сокове, рискът от преждевременна смърт бил по-висок от тези, в чието меню тези напитки били в минимално количество.

Рискът нараства на всеки 350 мл допълнително изпит сок

Сравнението е с газираните напитки, които традиционно се смятат за вредни, и прясноизцедени сокове. Прекаляването с газирани напитки повишава вероятността от по-ранна смърт след 60-годишна възраст, а със сокове – с 24%.

Разбира се, затлъстяването и наднорменото тегло също оказва влияние. Но вредата от 100%-плодовите сокове се оказва неочаквана за изследователите.

Наистина прясноизцеденият сок съдържа, за разлика от газираните напитки, някои полезни хранителни вещества. Но в него има не по-малко захар от безалкохолните напитки. Редовното пиене на сокове както и на газирано води до повишаване на резистентността към инсулин и се увеличава риска от развитие на диабет.

Фруктозата съдържаща се в тях влияе на нивата на липидите в кръвта, на маркерите на възпаление и на артериалното налягане.

Популярните днес смутита са много калорични и не се препоръчват като ежедневни напитки.