Отговорните бъдещи майки с охота си купуват витаминни комплекси, като лекарите им ги препоръчват.

Но толкова ли са полезни тези съвсем неевтини витамини и минерали за бременни, необходими и полезни, както това е указано на тяхната опаковка? Британски фармацевти смятат, че много видове витамини не са необходими при бременност.

Учените направили оценка колко полезни за бременните жени са фармацевтичните форми на витамините А, С, Д и Е, желязо и фолиева киселина.

Производителите на витаминно-минерални комплекси за бременни поставят акцент върху това, че техните продукти осигуряват защита на бъдещото бебе от недостатъчно бързо наддаване на килограми и деформации на скелета, а самата жена от тежка форма на токсикоза с рязко повишаване на артериалното налягане – прееклампсия.

Но както се оказва, разходите за витамини и други добавки могат значително да се намалят, като се ограничи приема на фолиева киселина и на витамин Д. А пък и аргументите, потвърждаващи ползата от по-скъпоструващите комплекси мултавитамини, които също включват витамини А, С и Е, не намериха подкрепа сред научните среди.

Освен това излишъкът от синтетичен витамин А може да навреди на здравето на детето, като предизвика нарушения в развитието на неговите крайници и вътрешните му органи.

Да припомним, че фолиевата киселина значително намалява вероятността от дефекти на нервната тръба, като аненцефалия – детето се ражда с отсъстващи части на мозъка и на черепа, и недоразвитост на гръбнака, препоръчва се да приема 400 микрограма фолиева киселина до 12-та седмица от бременността.

А за жените, предразположени към риска да родят дете с нарушения на нервната система, препоръчителната доза е 5 мг.
Що се отнася до витамин Д, той играе важна роля в поддържането на костите, способствайки за усвояването на калция.

Дефицитът на витамин Д може да предизвика проблеми с костите, например, рахит. Ежедневната доза витамин Д се колебае в пределите от 10 микрограма, което е особено важно за жените, които живеят в райони с по-прохладен климат и страдат от дефицит на слънце.

Но пък в България този проблем не е налице, тъй като точно в настоящия момент слънчевите лъчи са толкова силни, че само едно ходене до магазина е достатъчно за човека да си набави необходимата за деня доза витамин Д.

А какво остава да отиде на море и да прекара повече време на плажа. Освен витамин Д е в групата на мастноразтворимите, тоест организмът разполага с условия да го съхранява за по-дълъг период от време.

И сега – от април до края на октомври, имаме възможност да се излагаме достатъчно на слънце, така че да си набавим толкова от слънчевия витамин, че през зимните месеци, когато слънчевата светлина остро не ни достига, да можем да използваме неговите запаси.

Да, разбира се, не трябва да се прекалява с излагането на слънце, особено това се отнася за бъдещите майки, тъй като, както е известно, само едно изгаряне води до допълнително отслабване на имунната система, която и без това е естествено потисната, заради самата бременност.

Бъдещите майки също така трябва да се пазят от силното обедно слънце – могат да се разхождат да акумулират витамин Д сутрин, когато се затопли и следобед най-добре след 17 часа, когато ъгълът на слънчевите лъчи е остър, и не са толкова интензивни.