През 2019 г. своят 40-годишен юбилей празнуват редица холивудски знаменитости, а Дженифър Анистън през февруари отпразнува половинвековен юбилей.

Когато погледнем как изглеждат звездите, аксиомата „След 40 години животът едва започва”, намира своето потвърждение.

Ако на 40 се чувствате по-уморени, отколкото обикновено, фигурата ви е започнала да губи очертания, а лицето изглежда някак сиво, това означава, че е дошло време да преразгледате своето меню. Особено ако не сте го променяли през изминалите 10 години.

Правила за хранене за тези, които са над 40

Не е важно, на колко години се чувствате по душа, тялото ви се подчинява на вътрешните биоритми и на биологичната възраст.

Обмяната на веществата се забавя, енергийният заряд се изтощава по-бързо, отколкото сте свикнали, а нощните забавления също се отразяват на лицето.

Когато добавим заседналия начин на живот и прекаляването с по-калоричните храни, не е изненадващо, че процесите на стареене набират обороти.

Добрата новина е, че това, което ядем и каквото правим, имат огромно значение за здравето ни. И ако следваме хранителните правила за тези, които са над 40, имаме всички шансове да останеме млади, здрави и активни във всяка възраст.

Да започнем да променяме своя живот точно сега!

Събуждайте се по-рано

Едва ли този съвет би се харесал на совите, но ще ги накара да се замислят еднозначно. Учени от Университета на Пенсилвания през 2017 г., провели интересен експеримент.

На 2 групи хора било предложено да се хранят по еднакъв начин.

Но участниците от първата започнвали деня по-рано, следователно последното хранене се падало рано вечер. А от втората ставали по-късно и вечеряли малко преди 11 часа вечерта.

В резултат на експеримента се установило, че във втората група хората имали по-високо ниво на холестерол и инсулин в кръвта.

Тези 2 фактора увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет, отбелязват изследователи. Във втората хората също по-често имали проблеми с килограмите.

Ако постоянно вечеряме късно, това се последва от трупане на излишни килограми, тъй като енергията, получена от храната, не успява да се изразходи.

Повече белтъчини

С възрастта обемът на мускулната маса намалява. Но похапването на богати на белтъчини храни може да забави процеса.

Изследване, проведено през 2014 г., показва, че протеините, получени от храната, се разходва от организма за изграждане на мускули по-ефективно.

Диетолог Кристи Брисет разказва, че ежедневната порция белтъчини трябва да се равнява на 30 грама. Това са приблизително 120 грама риба, месо или растителен белтък – леща, фасул, соя.

По-малко сол

Високото съдържание на сол  в менюто се последва от повишаване на кръвното налягане, възникване на отоци и увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, дори и инфаркт и инсулт.

Японски учени подозират, че солената храна увеличава риска от развитие на рак на стомаха.

Затова е толкова важно да престанем да добавяме сол към храната и да ядем по-малко храни със скрита сол.

Към тази група се причисляват колбаси и пушени, много видове сирена, сосове, хлебопекарни изделия, готови зеленчукови сокове, минерални води.

Алтернатива на солта могат да станат подправки, които правят вкуса на ястията по-богат.

Не се отказвайте от млечните продукти

Благодарение на високото съдържание на калций, млечното меню помага за укрепване на костите и е отлична профилактика на остеопороза.

В зависимост от кулинарните предпочитания, е добре да се похапват мляко, сирене, извара, кисело мляко. Старайте се да ги ядете в чист вид, а в състава на други ястия.

Два пъти седмично мазна риба

Със стареенето на организма кожата образува по-малко витамин Д, негов източник в храненето може да стане мазна риба, която е отлична профилактика на сърдечни заболявания.

Омега-3 мастни киселини, които в изобилие се съдържат в мазната риба, помагат за запазване на сърцето, мозъка и очите здрави, без значение от възрастта.

Ако все още не сте започнали да похапвате мазни риби, сега е времето да го направите. Идеалният избор са сьомга, скумрия, пъстърва, сардина.