Гастроезофагеалната рефлуксна болест /ГЕРБ/ е много разпространено заболяване днес, в основата на което е връщане на стомашно съдържимо към хранопровода.

Приблизително 40-60% от българите периодично изпитват киселини, а при половината от тях се откриват възпалителни изменения в хранопровода.

С какви болести се маскира ГЕРБ

Характерни проявления на ГЕРБ – киселини

Основен и най-често срещан симптом при това заболяване са киселините.

Обуславят се от раздразнение на вътрешната обвивка на хранопровода със стомашно съдържимо. Освен това за характерни хранопроводни проявления на ГЕРБ се смятат:

  • Затруднения при гълтане
  • Горчив вкус в устата
  • Повръщане
  • Болка в епигаструма и по хода на хранопровода

Гореизброените симптоми са характерни проявления от страна на хранопровода при ГЕРБ, които влошаването на качеството на живот на болния. Поставянето на диагноза по тези симптоми не е трудно.

Кога трябва да си запишем час при личния лекар

С диагностика и лечение на ГЕРБ се занимава лекар-гастроентеролог, но първо трябва да се обърнем към личния лекар, който да прецени дали имат основания оплакванията.

Няма смисъл да се отлагат прегледите, тъй като тази патология значително влошава качеството на живот.

Постоянните киселини не позволяват да се води нормален живот. Намалява трудоспособността и интересът към случващото се наоколо.

ГЕРБ освен това може да се усложни с развитие на възпаление, ерозии и язви в хранопровода с последващи фиброзни изменения в неговата стена.

Колкото по-рано бъде поставена диагноза и е назначено лечение, толкова по-нисък е рискът от развитие на възпаление.

Заболявания – маски на ГЕРБ

Голям интерес за лекарите представляват нетипичните симптоми, които се наричат извънхранопроводни.

ГЕРБ се маскира под напълно различни заболявания, „хранопроводните” симптоми в този случай са на втори план.

Това затруднява диагностиката и може да доведе до поставяне на неправилна диагноза и по-нататъшно лечение на не това заболяване, което трябва, без облекчаване на състоянието на болния.

Бронхиална астма

Лекарите отдавна отбелязват, че бронхиалната астма и ГЕРБ патогенетично са свързани помежду си.

В противен случай не може да се обясни наличието на гастродуоденален рефлукс при астматици. Впоследствие тези догадки биват клинично потвърдени.

В резултат на връщане на стомашно или на дуоденално съдържимо в устната кухина, протича микрорефлукс и в дихателните пътища.

Агресивният стомашен сок дразни лигавицата на бронхиалното дърво, като предизвиква рефлекторен бронхоспазъм.

За да се избавят от дразнителите, бронхите образуват слуз в голямо количество. Бронхоспазъм и хиперсекреция са в основата на бронхиалната астма.

Още един механизъм за развитие на бронхоспазъм се свързва с особеностите на инервация на хранопровода и на бронхиалното дърво – тези 2 органа се инервират от блуждаещия нерв.

При раздразнение на долните отдели на хранопровода със стомашния сок протича развитие на висцеро-висцерален рефлекс.

Хроничен бронхит

Механизмът на развитие на хроничен бронхит при ГЕРБ също може да е свързан с раздразнение на лигавицата на бронхите с микрорефлуктат. Възниква възпаление в стените на бронхите, образува се повече слуз.

В тежки случаи възпалението може да се разпространи към прилежащата белодробна тъкан с развитие на пневмония.

Кашлицата е един от най-честите симптоми на ГЕРБ. Отличава се с продължително, упорито протичане, усилва се през нощта с минимални проявления през деня.

Идиопатична белодробна фиброза

Идиопатична белодробна фиброза е заболяване, което се характеризира с уплътняване и удебеляване на преградите между алвеолите.

Заболяването се характеризира с прогресиращо протичане с неблагоприятни прогнози. В основата на патологията е интерстициалната пневмония.

Диагнозата „идиопатична белодробна фиброза” се поставя, в случаите когато не са установени причини, които биха довели до формиране на фиброзни изменения в белите дробове.

Заболявания на сърцето – стенокардия

Сред провокаторите на болки в гърдите, ГЕРБ е на второ място след исхемична болест на сърцето. Освен болковия синдром, при ГЕРБ е възможно да възникнат на нарушения на ритъма и проводимостта на сърдечния мускул.

Разграничаването на заболяванията на сърцето и проявленията на ГЕРБ е доста трудно, предвид високото им разпространение. 

ГЕРБ може да се проявява под маската на исхемична болест на сърцето, тъй като тези 2 заболявания се обединяват от един симптом - болки в гърдите.