Любителите на мистиката и на алтернативните възгледи за устройството на света имат особено отношение. Смятат го енергиен център за връзка с космоса и Вселената като цяло, канал за духовни контакти с роднини, място за резонанс с различни потоци от околния свят.

Лекарите и учените не гледат на пъпа толкова задълбочено.

Какво може да разкаже пъпа на внимателния наблюдател и какви опасности застрашават главния енергиен канал на нашия организъм?

Пъпът като център на тялото

Пъпът – това е първият ни белег, който получаваме непосредствено след раждането. Отбелязва мястото на пъпната връв, с помощта на която развиващото се в утробата на мама бебе получава хранителни вещества и кислород.

Чрез тях организмът на бебето помага за справяне с продуктите от метаболизма.

През пъпната връв минават пъпните артерии, пъпните вени, жлъчният проток, урахус – проток за връзка на пикочния мехур и плацентата. Цялото останало пространство се запълва от подобно на желе вещество, което предпазва изброените съдове от увреждане.

Своеобразното желе е пронизано от кръвоносни съдове, които реагират на повишаването на нивата на хормона окситоцин. В началния етап на раждането това води до свиване и запушване на съдовете на пъпната връв, след което започва да се развива процес на атрофия на пъпната връв.

След появата на детето на бял свят кръвообращението в нея се запазва не повече от 5-20 минути.

За определящ фактор се смята разликата в температурите между утробата и околната среда. Остатъкът от пъпна връв след нейното прерязване съхне и сама пада след няколко дни. На това място остава и пъпа.

Заболявания на пъпа

Инфекции

Най-разпространената опасност за здравето на пъпа е инфекция – бактериални и гъбични.

При средностатистическия човек в областта на пъпа обитават около 70 различни видове бактерии. Ако пъпът редовно не се мие, е възможно да се активизира и да способства за развитие на бактериална инфекция.

На този фон се образува болезнен тумор с жълти и зеленикави секрети и характерна миризма. Провокиращ фактор може да е пиърсинг на пъпа.

Пъпът също се обитава от дрождовидни гъбички от рода Кандида, които изобщо обичат гънките на кожата на нашето тяло. При норма те не създават неприятност, докато размножаването се задържа от активността на обитаващите го бактерии.

Но при неспазване на правилата за хигиена кандида е възможно да се активират и да станат причина за сърбящи обриви в областта на пъпа.

В групата на повишен риск от развитие са хора, страдащи от диабет. Това е свързано с факта, че кандида са чувствителни към нивата на кръвната захар. Колкото са по-високи нивата, толкова по-комфортно се чувстват.

При недостатъчен контрол на концентрацията на глюкоза в плазмата на кръвта рисковете от активизация на гъбична инфекция се повишават.

Киста на урахуса

През пъпната връв минават освен кръвоносни съдове и урахус – пикочен проток, който съединява плацентата с пикочния мехур. Урината на плода през него попада в околоплодната течност.

На 5-месечна възраст урахусът постепенно зараства, и се формира пъпна връзка, която изглежда като въже от пъпа до пикочния мехур.

Ако урахусът не зарасне напълно, е възможно формиране на киста, пълна със слуз и в редки случаи нарастваща до значителни размери.

Човек страда от болки в областта на корема, повишена температура, усещане за чуждо тяло в корема, а също и болезнено уриниране.