Гадене и дори повръщане сутрин – един от признаците на бременността. Понякога жените научават за своето специфично положение именно по появата на тези симптоми.

Обикновено гаденето и повръщането съпровождат само първият триместър на бременността, впоследствие. Но това е слабо утешение за тези жени, които страдат от досадни проявления. Как да облекчим състоянието?

Сутрешно гадене – спътник на бременност

Според статистическите данни, повече от 50% от жените по време на бременност страдат от гадене и повръщане, това далеч невинаги е симптом на патология и много рядко е необходима помощ. Но контролирането и намаляването на тези симптоми не се възпрепятства от никого.

Наблюдаващият бременността акушер-гинеколог може да даде препоръки, които помагат за контролиране на неприятните проявления и няма да навредят на развитието на детето.

Бременността – това е време, когато е необходимо много внимателно да се вслушваме към сигналите, които подава организма.

И ако гаденето и повръщането станат причина за влошаване на състоянието и се появят други симптоми, то е необходима консултация със специалист.

След преглед на някои изследвания и оценка на състоянието на бъдещата майка и развитието на бременността гинекологът може да даде препоръки и да назначи лечение, включително и прием на лекарствени препарати за париране на тези неприятни симптоми и техните последствия.

Защо се появява сутрешно гадене при бременност?

Обикновено появата на сутрешното гадене е свързано с увеличаване на нивата на естрогените, а също и с ниското съдържание на кръвната захар. Да предизвикат гадене и дори повръщане могат и някои силни неприятни миризми.

Съществуват няколко теории, които обясняват причините за гадене:

  • Промени в хормоналния фон, необходими за износване на плода, променят храносмилателната активност на жената, което я прави особено възприемчива към някои храни;
  • По време на бременност жената, поради някои физиологични изменения в организма, стават по-възприемчиви към некачествени храни, миризми, което може да усили вероятността от развитие на гадене и дори повръщане;

Някои изследвания показват, че появата на симптоми на токсикоза – това е добър признак, тъй като е свързан с най-нисък риск от прекъсването на бременността.

Повръщане при бременност

При повечето жени се появява само сутрешно гадене, и ако няма провокиращ фактор, то повръщане липсва. Но някои бъдещи майки нямат този късмет, и повръщането няма място.

Според статистически данни, постоянното повръщане засяга 1 от 300 бъдещи майки, и тези симптоми могат да се запазят до 20-та седмица на бременността.

Необходимо е да се потърси контролиращият бременността акушер-гинеколог, ако бъдещата майка на фона на повръщане се появят следните тревожни симптоми:

  • Безпричинно отслабване с повече от килограм;
  • Примеси в повръщаното;
  • Многократно повръщане;
  • Повишение на температурата, диария, влошаване на общото състояние;

След изследванията се установяват и причините, поради които се е появило и повръщането, лекарят може да назначи и съответното лечение.

Понякога може да се наложи приемане в болницата, където лекарите имат повече възможности за проследяване състоянието на жената.

Какво помага за подобряване на състоянието?

В повечето случаи гаденето и повръщането при бременност не са симптом на патология и това е напълно очаквано явление, което с течение на времето отшумява. Има редица съвети, които помагат за облекчаване на състоянието.

Отдих и още веднъж отдих

Бременност – това е време на хормонални бури. И много бъдещи майки познават сънливостта и постоянното желание за сън. Няма смисъл от съпротивляване на това желание, най-важен е пълноценния сън и вслушване в собствените желания.